EBM stocks di paras kronik!

Serious kronik weh!

3 packs left! Daripada 40 lebih paket di zaman awal menceburkan diri dalam arena penyusuan badan, sekarang ada TIGA paket sajo.

Milk production tidaklah jatuh merundum, still producing an average 20oz per day BUT the thing is, I have one super monstrous baby at home! Yang sekali minum 5oz, adoyaiii! Ok lah fine, mungkin metobolism tinggi ke apa, berat pun 8 kilo tapi baru 4 bulan setengah. *Genetik anak beranak, what to do kan*

So instead bekalan dulu 6 packs sehari, sekarang sudah jadi 4 packs saja, and bila I balik lambat frozen ebm terpaksa digunakan. Sikit-sikit, lama-lama habis terus. -_-"

So how now?

How to increase my breastmilk like betul2 increase?

I've tried phytonatal ke apa tah jamu from Nona Roguy tu (mahal lah!), well it works tetapi asyik nak sakit perut lah kan. Sekali baca belakang botol, "sesuai untuk ibu selepas bersalin menguruskan badan". Cis, ubat pegi toilet rupanya. So dah tak makan lagi. Tak kuasa okeh. I don't mind being fat (for now) and enjoying my foods than to suffer sakit perut. Tahu?

Fenugreek? Tidak berapa berkesan on me, bau busuk je lebih. Hampeh.

Alfalfa? Awal2 ok, after a while efek dah takde. Aiseh.

Soya? SUPERB! Tapi the only place yang I selalu beli is dekat Soya Shop Ikano or pasar malam. Jenuhlah nak pergi Soya Shop tu hari-hari kan. Pasar malam pulak Thursday only.

Alahai, Aiman baru 5 bulan nih, we have another one month to go to make this penyusuan berjaya. So now I'm going on this strategy of feeding him 3.5 to 4.0oz per session tapi kerap. Tak boleh ikut dah demand 5.0 - 6.0oz Aiman tu, naik semput nak pam susu. Huhuhuhuhu...


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs