Weight Loss Plateau. MUST READ

Weight loss plateau or sometimes referred as diet plateau.

Menatang apa dia ni Cikgu ShilaShower oihhhh?? Ok, mai cikgu nak explain. Dengaq sini baik-baik noooo. Lepas ni jangan dok confuse-confuse lagi kenapa berat tak turun.

"Dah ikut diet routine, dah konsisten, tapi berat turun sikit lepas tu berat stagnant, tak turun dah, macam mana tu Shila?" 

Ok, macam biasa, ini antara soalan favorite murid-murid Kelas Kurus Mengurus :P

Situasi dekat atas tu lah yang dinamakan weight loss plateau. Boleh kata 99% orang yang nak turun berat badan akan lalui fasa ini, kadang-kadang sampai 4-5 kali. Or in my case, I rasa dah experience diet plateau ni dalam 3 kali. Tapi I tahu ini perkara normal, so I don't get discourage easily. Like it or not, I just have to get over this phase and eventually, berat akan tetap turun biarpun perlahan.

Kenyataan benar, badan kita memang tak suka untuk kehilangan berat badan. Tapi dia memang suka tambah berat badan. Itu memang fact. So, bila kita berada dalam fasa "diet plateau" ni, badan kita macam "hoyeh hoyeh! aku takmau bakaq lemak dah". Sebenarnya, punca kejadian ini sangat berkait rapat dengan calories intake kita.

You need calories to burn calories. Sebab itu saya selalu pesan, nak diet, diet lah, tapi makan kena make sure cukup calories and jangan potong calories tu terlalu jauh dari apa yang kita perlu untuk kegunaan harian.

Contohnya, kalau badan kita perlu 1800kcal sehari, kita pi potong makan sampai jadi ngam-ngam 1200kcal sehari, itu namanya jauh tersasar dari maintenance calories. We need to cut only slightly below, maybe dalam 1500kcal-1600kcal. Kalau kita makan sikit, yes, badan masih function tapi kita akan send signal dekat otak yang calories ni ngam-ngam saja, jadi sila simpan lemak dalam badan itu. Jangan bakar. Ha, lebih kurang begitu lah hehehe...

Ok, berapa kiraan calories harian setiap orang? Cepat amik calculator nak kira. Tapi kalau otak genius matematik, u can just kira congak-congak. :)

Men
kg (body weight) x 24 = kcal/day

Women 
kg (body weight) x 23 = kcal/day

Berat saya sekarang dalam 63kg maximum. So 63 x 23 = 1449kcal/day. Tapi kiraan calories dalam makanan saya makan setiap hari dalam 1300kcal, which ok slightly lower than required calories. Then add extra activities macam dukung Aiman, that helps my body to burn more fats yang dok ada dalam badan. :)


Dah tau macam mana nak kira calories, sekarang kita tengok macam mana nak hadapi fasa "diet plateau" ni. Plateau ni maksud dia macam satu stable period or kira dah level off. Naik tidak, turun pun tidak. 

[1] Tukar rutin diet
Badan kita ni kadang-kadang kena main trick sikit. After certain time, dia macam dah tau apa kita nak buat hari-hari, so agaknya bila dia pun dah bosan, tu yang dia buat malas nak bakar lemak. Jadi, kita kena tukar activity. Agak-agak kalau biasa jalan jauh, cuba buat naik tangga pulak. Or kalau biasa jogging, cuba tukar buat skipping ker. Macam tu. Mix up activity sikit, jangan biarkan sama dalam masa yang terlalu lama :)

[2] Bayangkan kita dah kurus dengan awesome gorgeous nya. Hehehe
Ini macam satu motivation untuk kita teruskan misi kurus. Jangan demotivate and discourage bila berat stagnant, lepas tu malas nak teruskan dah. Nanti elok-elok nak lose weight, terus jadi diet yo-yo, lagi bahaya sebab you akan gain weight more than what you were before. 

[3] Fahamkan diet personality kita. Ok ini secebis info yang I copy from internet. Jadi sila check anda jatuh dalam kategori mana.


Impulsive
You have a tendency to be impulsive, you might see a pint of Ben & Jerry's in the freezer and go for it. Clearly, you are a dieter who needs to remove those temptations.


Oblivious
You tend to NOT pay attention when you eat - maybe you're a TV snacker? You need to avoid such situations if you want to control portions.


Uptight 
You are highly anxious, you will probably have more difficulty. Those who are anxious, nervous, and depressed might eat to feel better.


Tenacious
Certain personalities don't find it that difficult losing weight. If you are highly self-directed, cooperative and have a lot of stick-to-it-positiveness, you are going to have an easier time. SAYA RASA SAYA DI SINI ^___^


[4] Keep track on food intake and calories
Track di sini bermaksud, kita simpan record bila kebiasaan waktu yang akan trigger perasaan lapar and perasaan nak makan merapu. Pukul berapa? Dan apa solution makanan kita bila tiba waktu macam tu. Bila dah ada record, kita boleh alter pattern makan tu dengan pilihan makanan yang lebih baik. Perlu diingat, calories tu kena tengok sekali dengan fats level. Ada makanan, mungkin rendah kalori tapi saturated  fats dia punyalah tinggi. Itu tidak elok yer kawan-kawan.


[5] Increase protein intake
Protein akan membantu untuk bina strong lean muscle tissue yang mana sangat penting untuk aktiviti pembakaran lemak. Tapi inilah masalah kebanyakan orang. Bila cakap makan protein, semua dok ingat nak jadi macam body builder. Otot ketul-ketul tu. No it's not. Semua orang perlukan otot yang kuat dalam badan. Tak cukup muscle rate, tak cukuplah kadar fat burning tu. Bila otot kuat, kita akan lebih cergas buat kerja. Tapi bila lean muscle rate rendah, lemak saja lebih, kita jadi malas, berat nak bergerak. So how do you think that you are going to burn fat, kan? Source protein yang bagus adalah ikan and kekacang.


[6] Again and again, eat six small meals a day.
Makan sikit tapi kerap. This is to keep metabolism rate going. Tapi kerap tu tengok jugaklah jenis makanan dia apa kan, so sila refer list makanan sihat ok. Bukan setiap 2 jam makan KFC and MCD -_____-" Or roti canai and nasi lemak. Itu macam kalu, sila terjun lombong. :P


[7] COMMITMENT AND PERSISTENT. Simpan dua ni rapat-rapat dalam hati. 
Ini memang tak boleh kata apa. Kita mesti persistent and bagitau diri, apa pun terjadi, kita mesti get over the phase. So kena teruskan misi tak kira macam mana pun. Tukarlah routine ka, jenis makanan ka, tambah air ka and so on. Yang penting jangan mengalah sebab diet plateau ini memang situasi normal. Bukan situasi yang menyatakan "tak payah diet dah sebab berat tak akan turun" BUKAN. Dia akan turun lagi, trust me but you have to be committed dengan plan and cekal. Nothing else. Point no.7 tak boleh beli di kedai. It has to come from yourself. 


You think I lose weight overnight? Masuk hari ni, dah close to FOUR months I teruskan perjalanan nak turun berat badan. Physically, yes semua dah nampak ShilaShower dah lose weight tremendously. Tapi sebab I dah set nak go to 60kg, so I akan buat sampai dapat 60 tu. I takkan stop walaupun now dalam range 62.5-63.0 and nampak kurus sangat dah. Itu pun 60 bukan ideal weight saya. Hahaha. My ideal weight dalam 56-57 tapi I takmau lah ke situ, sebab sebagai penjawat jawatan EMAK, kurus sangat tak ohsem possum. Suami pun tak gemar. Hahaha. 60 tu kira just nice la kan, hehe....


1 comments:








diRi iNi~~

said...

Saya sedang hadapi masalah diatas.. and mmg xnak giveup.. berat sy 61kg.. belom kawen lg.. so.. rasa nk kurus smpai 57 kg.. berat ideal.. kalo boleh kurus lg..mmg nak kurus lg.. dh 3mggu join progrm kurus.. but.. still same... kawan2 ad dh smpai 5kg.. ohh.. giler jeles.. info diatas..sgt2 berguna.. thanks... sy cuba mkn kerap.. tp.. perasaan nk mkn byk tu takut.. smpai kalori intake sgt rendah.. xsampai 1000kcal.. tu yg runsing..




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs