pengalaman dalam labour room~~~~kown

assalamualaikum...

entry kali nih mmg special skit sbb bkn dr shilashower tp dr bapak adam harris...

sblm start, i just want to wish happy belated birthday to my beloved wife Nur Yursila Bt Mat Rani... semoga hidup shila dipenuhi dengan ceria dan diselubungi gembira sokmo disamping our little prince "adam harris"....& 1 more things, taun ni xdak hadiah na sbb takdan nak pikiaq suprise utk u...sbb dok kelam kelibut dok pikiaq pasai adam bila nak kuaq...

ok abis pasai besday...ni nak crita skit pada bakal2 bapak yg nak menghadapi saat ketika dalam labour room....pengalaman yg cukup manis & yg teramat la seriau...serius blom pernah lagik beb dalam hidup ni dok ketaq lutut begegaq habis semua...huh~~keadaan dalam bilik tuh sejuk tapi...ayaq peluh menitik tup!! tap!! tup!! tap!!....serius takut gila...mau tak takut bini dok bertarung nyawa,kalau bertarung ngn son goku ka xpa la jgk at least kita bleh jadi noruto pi tulung dia...kalau keadaan camni,ni nak tulung lagu mana???boleh la kalau nk tulung pon... setakat tulung tengok ja laaa...hehehehe...(yg tu aku wat smlm)

dak2..camni, smlm kami ke PMC pukoi 10.30 pg....aku dah mula semak perut... sbb??? masuk spital.... aku ni elergy ngn bau spital nih haa...adoi tapi bila aku pandang muka bini aku terus ilang migrain tuh...

lebey kurang 11.30 pg shila kena induce..aku pon x tau apa merega doktor tuh boh tapi aku tgk mcm tablet panadol untuk kelegaan cepat ja...dok pastuh shila dok relax ja...aku pon heran kata bila boh ubat nih dia nanti mula rasa sakit...tp aku besala...control macho sbb xmo shila kata aku penakut...wat muka selamba bewak!!! hehehe...

sampai pkl 7 ptg beb, baru shila kata kat aku yg dia dok rasa something goes wrong somewhere else kat perot dia...aku mula naik migrain balik....tp relax2...dlm keadaan cmtu kena relaxxx....serius2 kpd bakal bapak2..ampa suma kena set dlm kepala hotak , apa2 yg nak ditempuhi dlm labour room ni, hati mau RELAXXXX!!!!...

8.00 p.m mcm tuh...shila dah sakit gila, dia bgtau kat aku macam badan dia kena kerat dua...aku mula dok pikiaq...adoi camna nak bagi badan dia bagik jadi satu balik...dia mula teriak...aku mula naik semak...aku tnya dia mcm mana dia kata sakit gila...aku mmg tak boleh kalau mak aku or shila menangis...dalam dunia nih kalau 2 org nih menangis, aku akan buat apa saja bagik air mata lepa hilang....aku lari pi cari nurse...aku kata kat nurse "nurse bini saya dah sakit, dia tak tahan sgt...nurse tuh bleh plak jawab..." mmg la dia sakit sbb nak deliver..." iskh2 rasa cam nak operate csect ja mulut nurse tu.....mmg la aku tau bini aku nak beranak, tak yah la ang bgtau...pasrah aku waktu tuh...dlm keadaan aku yg kelam kabut tuh nasib baik DR idora sampai...dia masuk dlm LR, dia check2 shila...dia kata shila dah dialate 4 cm...pastuh dia tnya nk epidural ka?? sblm shila jawab, aku jawab dulu kat Doc...nak!!! ...sedih siotss tgk bini mcm tuh...ada setengah2 suami mmg tak bgik bini amik epidural....aku pon xtau pasai pa...mayb risau kalau2 ada effect lain ka apa2 ka kot...bgk aku kalau benda tuh dangerous takkan la doc suggest kan...shila aggree utk epi...dan nasib baik jgk la specialist yg wat epi tuh ada kat situ dah...dlm dok tggu specialist tuh sampai la paling menyahat hati...air mata shila dok keluaq mcm air terjun sg congkak...sambil dok tunjuk blkg dia...aku urut la blkg dia tp rasa cam takdak kesan ja...last2 aku teringat pak aku pesan, yassin itu adalah ubat kepada kesusahan...kena plak malam tuh malam jumaat....aku lupa bawak surah yassin tp nasib baik internet ada...aku download yassin trus aku ngn laptop baca kuat2...habis yassin saja doctor sampai trus cucuk epi...haa psai epi nih mak datuk punya la besaq jarum dia...shila x tengok sbb dia cucuk kat blkg...aku rasa salah satu sbb kenapa lepa cucuk epi kat blakg sbb xmo mak tgk jarum dia kot...kalau mak tu tgk jarum kompom aku rasa pengsan trus...lps cucuk aku tgk dia bok masuk satu tiub panjang dlm badan...

sampai pukoi 10 mlm shila dah weng2...dia bgtau aku dia nak tidoq sbb pening & high...aku lega skit sbb mmg aku tak makan dr pagi tu & mmg agak letih...aku tunggu sampai shila lena...aku tepon member aku norman suh pi cari makan kat aku sat...norman tasha & erman mmg dok get ready dah kalau2 aku pengsan sbb shila deliver ka apa ka..lepa dok standby kat bangsar...aku bagik satu call alhamdulillah nasik lauk kari ngn ayam goreng sampai...my feveret...nyumy!!! tp waktu tuh kalau sampai nasik kosong ngn air garam pon aku tibai ja sbb mmg perut lapaq gila...

tgh2 aku dok sedap makan....shila call aku...adoi baru setengah nasi aku tibai...sikit ja lagik...man kata " woi pi la nu bini ang kot2 nak beranak ka??"...dengan tangan aku tak basuh lagi trus aku naik atas...sampai dalam lift ada sorg makcik...dia dok perati aku atas bawah...nak kata aku x mandi...mmg pon hahaha...dr sampai spital sampai la waktu tuh aku x dan nak pikiaq pasai badan aku dah...mungkin dia bau baju aku yg berbau bawang ("bak kata aznal bau bawang itu adalah bau badan yg tengik sbb x mandi or tak pakai deodarent") di campur plak bau kari + ayam goreng kat tangan aku...kesian la makcik oi...redha ja la...

sampai LR...aku tgk shila dok duduk, aku tnya dia kata sakit dah sampai bawah bang...aku kata balik kat dia tah2 nak keluaq dah pa?...dia angguk ja...aku pun masuk toilet basuh tangan...sambil aku dok basuh tangan tuh perut aku plak buat meragam...adoi time2 kritikal lagi mencemaskan nih la ang nak tekeluaq...bagik la baby aku keluaq dulu...tp panggilan pulau puaka itu amat menyiksakan...aku keluaq toilet capai tuala settlekan apa yg patutu di settle & aku dengaq nurse masuk bilik...yg ni pengalaman aku paling best...

~~~~ to be continue......hehehehe...kita dengar pesanan dr pihak penaja dulu...





0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs