Seafood Jeram, Sungai Buluh...walau kau jauh, tapi berbaloi..

Cerita makan-makan lagi.

Biasalah, nama pun duduk Malaysia, pegang IC biru, makan-makan dah jadi agenda wajib si rakyat jelata. Oklah, ada juga yang tak biasa, lebih mahu berjimat dan makan di rumah saja, but let's not talk about it. Takut kena lempang sedas dari pihak berkenaan.

Dekat-dekat nak puasa ni, lagi panjang makan-makan wishlist tu. *Baca bismillah tak kamu ni Shila?*

I told Mama, "Ma, rasa nak makan seafood lah"

And she replied, "Ha jom, dekat Jeram yang mama pi dengan Abah dulu. Ajak Cik Jah sekali"

See?? See?? Memang dasar agenda keturunan anak cucu cicit Puteh bt Saad lah: Makan dan Makan.

So, misi diteruskan dan direalisasikan di Jeram, Sungai Buluh, dekat-dekat Kuala Selangor nu haaa. Jauh tapi berbaloi. Wide variety of fresh seafood. Tak tipu. You'll be amazed and start making "haa nak tu, haaa nak ni jugak. Haa yang ni jangan lupa amik" Syiok~! Worth the cost and the hassle. Hassle lah kau, nak pergi redah segala jalan bengkang-bengkok ladang kelapa sawit bagai. Jirat cina, kubuq hind* tak payah cakaplah, merata jalan. *now I know where Ijok is*

: : Kasi posing depan rumah dulu : :

: : Rombongan Cik Kiah ke Jeram : :

: : Apa motif buah mangga sebijik tuh? : :

Lokasi tepi pantai (tapi time kami pi air tengah surut). Restoran besar, boleh la bawak suku sakat anak beranak satu kampung pi makan.

Price wise, ok lah. Of course you have to pay more for the freshness but fairly priced lah comparing the same with one in Kampung Baru. (Sudah lah tak sodap, mahal pulak tu. Boleh membawa kepada nak menyumpah tokei kedai). Probably because being located close to fishing village, so murah la kan. One thing that I like in here is about getting the enjoyment of pointing and picking the seafood. Macam segala apa nak makan ada depan mata. Ha, macam tulah.








Kami bakaq semua seafood. No other recipes! Setakat nak steam, masak tiga rasa, kami boleh order dekat Fatimah tomyam belakang rumah. Juicy-spicy-sweet taste sambal spread and air asam yang sangat lah sampai menjilat jari. Bukan satu jari, tapi semua jari. *Owh well, dan bau yang melekat jugak lah sampai esok pagi* Hihihihi.






Eyh cop, saya tak buat sebarang iklan on behalf kedai ini. Sekadar berkongsi andai ada yang mencari tempat nak makan fresh seafood.

Tapi masa tengok sebok buat gaya Cik Bedah amik gambo, ada pakcik ni tegur,

"Ha ni amik gambar bagai, nak masuk Fotopages lah tu. Tak pun blog."

Aha pakcik, you are so right! 100 markah untuk pakcik.

As for now, there is nothing more sumptuous and nice to eat than fresh seafood in Restoran Ikan Bakar Jeram. Freshness is guaranteed. =) One more thing, it is best to come around 5pm, enjoy your foods by sunset and leave the place before nyamuk-nyamuk gergasi menyerang. Or in our case, before Adam start crying on seeing his invisible friends! Agagaggagaga!!




: : Dia pandai dah tengok camera. Tau dah bila nak kena strike a pose. Hihih : :

: : Ini lah bibik kita orang : :

: : Ada korang bibik cun gini kat rumah? Tak dapekkk. Hihihi : :


: : Ramai bibik-bibik lain kat situ pandang Suraya. Agaknya heran, "pasaipa pembantu dia lawa sangat?" Kuikuikuikui






: : Nikmat dapat ketam : :

: : Settle! : :



0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs