Heat Transfer Machine


Disclaimer: Entry copy-paste from harlindahalim.com (as instructed by blog owner, sekian)

Okay, topic yang saya nak kongsikan bersama kawan-kawan hari ni ialah merupakan kesinambungan kepada entry yang saya post semalam iaitu mengenai business printing from home dengan menggunakan method Heat Transfer Printing Machine (HTPM).
So, untuk memberikan kefahaman yang lebih terperinci kepada kalian semua tentang business printing menggunakan kaedah HTPM nie, saya nak citer dulu APAKAH YANG DIMAKSUDKAN DENGAN HEAT TRANSFER PRINTING ATAU NAMA LAINNYA HEAT PRESS.
Setelah saya buat research on this topic and for sure all the articles regarding this topic are mostly in English sources lah kan. So, dengan rajin dan gigihnya saya akan cuba sebaik mungkin untuk explain dan elaborate dalam Bahasa Melayu ya… Okay, this is the definition that i’ve found from  the web:
“The heat press is a machine used to add designs to fabric. It is used by consumers, nonprofit organizations and businesses to make T-shirts and other projects” atau dalam Bahasa Melayu mudahnye, heat press adalah merupakan sebuah mesin yang digunakan untuk mencetak corak-corak tertentu ke atas fabrik. Ianya digunakan oleh pelanggan-pelanggan, NGOs dan para peniaga yang menjalankan perniagaan T-shirt dan projek-projek yang sewaktu dengannya.
Mudahkan nak faham definisi di atas?  Meh saya panjangkan sedikit explanation di atas lagi skit supaya lebih clear :
“The heat press is a machine designed to imprint a design or graphic on fabric, such as T-shirts. It is done with the use of heat and pressure that is applied for a set period of time. The heat press can be used to put designs on coffee mugs, plates and other promotional products. There are both manual and automatic heat press machines. They are also called heat transfer machines. Digital models have opened up a new markets for putting designs on mouse pads, glass and ceramic tiles. Since 1960, they have been a big part of the fashion industry. Most heat presses have an aluminum upper heating element because this metal is a great conductor of heat. With digital technology and advancements, the heat press will continue to be an important tool to businesses in the future”.
Secara ringkasnya, perenggan di atas menerangkan APAKAH KEGUNAAN Heat Press ni. HTPM ini merupakan sebuah mesin yang direka untuk mencetak design/corak-corak tertentu atau grafik ke atas fabrik seperti T-shirt.  Mesin ini juga boleh digunakan untuk membuat cetakan pada mug, pinggan dan lain-lain produk. Mesin ini berfungsi dengan menggunakan KEPANASAN dan TEKANAN yang di setkan bagi tempoh-tempoh tertentu (mengikut jenis produk/barang). Terdapat DUA jenis heat press iaitu dalam bentuk manual dan automatik. Namun kini, HTPM model digital telah direka yang mana cetakan bukan sahaja boleh dibuat pada fabrik T-shirt, malah ianya boleh mencetak design dan grafik pada mouse pad, kaca dan juga seramik (tiles).
Okay, itulah secara ringkas dan padat penerangan tentang Heat Transfer Machine atau Heat Press. Dengan menggunakan HTPM ni kita boleh buat business printing T-shirt dan cenderamata dari rumah dengan mudah. Sebab untuk operate mesin ni sangat mudah dan tak perlu attend course atau training tertentu. Bila saya cakap business printing dari rumah, apa yang saya maksudkan ialah kita boleh menjalankan business printing secara ONLINE dan juga OFFLINE. Hanya amik tempahan dari customer anda secara online dan bila dah siap print tempahan tersebut, just poslajukan.
For more info on heat transfer machine, please read below entries :)


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs