Mari belajar satu perkataan baru bersama Cikgu Adam Haris

Sejak sebulan lepas, everytime nampak LRT or Komuter or dotted lines atas jalan raya, Adam akan cakap,

"Kabuishhh! Kabuishhh!"

Dan sesungguhnya Mak Pak Adam mahupun Maktok dan Tokwan dan orang lain tidak mampu mentafsir apakah "Kabuishhh" yang dimaksudkan. But I know, it must have been something. Sebab mengenali Adam Haris, dia tidak akan crap words sendiri dan bercakap perkataan merepek. Very fact person. Kind of serious sometimes. 

Just like masa dia dok cakap "Digger" dulu, Mak Pak dia yang tak berapa tera cakap omputih ingat dia sebut "TIGA" tapi apa pasai sebut tiga everytime lalu construction area kan. Rupa-rupanya anak itu bilang "DIGGER" bukan "TIGA". Pekak!

So back to "Kabuishh", memamg jenuh kami nak fikir apa yang Adam dok maksudkan. Until one fine day, I saw this on iPad! Kebetulanlah dia tengah main puzzle ni waktu tu. -______-


It's CABOOSE mom! C-A-B-O-O-S-E. Yang mengikut Free Dictionary maksudnya, "the last car on a freight train, having kitchen and sleeping facilities for the train crew"


Faham sekarang?

Never in my life tau apa tu caboose sebelum ini. Paling tere Mama tau pun, locomotive. *_____*

Maka I immediately mms-ed this picture to everyone yang mencuba nasib dalam trivia "Kabuishhh" Adam. And his Maksu Yaya replied this,

"25 tahun hidup, baru hari ni Yaya tau Caboose tu apa". And so am I.

Excellent vocab building from iPad. Ini jam, anak ajar mak bapak pulak. :P

His new obsession - Thomas and Friends (jenuh pak hang nak beli lepas nih. everytime beli mesti two boxes, kalau tak wrestling wwf pulak dengan Ketua Kampung Aiman Haris) 
-______-


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs