TIPS Gaya Hidup Sihat :)

Ok, the truth is semalam I dah membebelkan close to 20 tips of "Healthy Lifestyle" dekat Twitter and responds adalah amat menggalakkan. Then I terfikir, why not if I share the same info here with a little bit more explanation to that. The tips that apply to everyone who concerns on healthy eating and living. Tak kisah whether you have mission nak kurus or nak maintain weight, but I guess this what we are supposed to do sejak dulu lagi. Yet again, we are not doing it and instead, we blame nasik and whatnot for fat stored all over body. And we blame mamak too. Hihihihi...

Tips ni I gathered from internet, from books (gigih beli buku tau nak tambah ilmu) and from experience orang lain. So for the past 6 weeks, eyh ker dah 7 weeks, ini lah amalam yang I buat which I rasa membantu sangat dalam proses penurunan berat badan =) And the same thing jugak I ulang cakap dekat Geng Kelas Kurus hihihihi and alhamdulillah some of them memang dah nampak hasil. Yang turun 2 kilo, yang perut kempes, yang rasa lebih energetic and etc.

And kalau ada yang bertanya, "takde ker cara yang kita boleh amik produk and masa yang sama boleh makan je suka hati". Happily ever after I akan jawab "NO". Kalau tak percaya, cuba kamu orang walk in ke slimming centre yang sesungguhnya harga service beribu-ribu, nescaya meal plan dia bagitau "makan soup, makan buat, NO RICE, liquid diet sahaja" Hahaha baru mau tau! Itu lagi teruk okels? You bayar mahal, tapi dia suruh you makan sayur dengan buah je, mampu??? Sakit hati lagi adooo...

Maka dengan itu, mari fokus dengan amalam gaya hidup sihat, lebih afdol untuk kehidupan yang mendatang :) Kita buat gaya Cik Bedah sudah, cakap gaya berilmiah macam dalam lecture hall, satgi hampa semua tidoq *real life experience* Muahahah...

(1) Basic first, AIR. Minum air, minum air. AIR MASAK. Orang putih kata PLAIN WATER. Bukan air kaler2 yang bergula berlemak bergas itewww.AIR AIR AIR. Sila plug this into your head. This to allow your body to function properly.

Ok, imagine kalau longkang ada sampah, ada lumpur bagai, tapi kalau longkang tu kering, takdak air mengalir, sampah tu akan tetap di situ, lumpur pulak terkeras aja tak pi mana kan? Sama macam air dalam badan, we need enuff water to transport oxygen and nutrients through blood, nak eliminate toxin and waste through urine and feces, nak regulate body temperature, nak stabilize kan cells, nak lubricate joins and banyak lagi lah.

Ini suruh minum air takmau, sebab malas pi toilet nak shee-shee banyak kali, now tell me kot celah mana toxin and waste nak keluar? Hehehe..Sekarang sudah faham kenapa kena minum air?

Berapa banyak air nak minum?

Take your body weight divide by 30, tapi itu paling minimal lah, just enough for your body to function everyday. So kalau rasa-rasa lemak banyak lagi nak buang, sila minum lebih lagi so badan boleh angkut semua fat kasik jalan :)

(2) Lazimnya, masyarakat Malaysia ni kalau gemuk jer nak salahkan NASI. Kesian nasi tau, dia tak bersalah pun. Nasi is fine, but please be moderate. Kalau nak diikutkan, lauk tu yang sebenarnya lebih merosakkan badan, not really nasi. Lauk-pauk kita ni mostly ada santan, ada lemak, kolestrol, minyak mesti 2 inci, so now masihkan nasi yang bersalah? Tak kan? Lepas tu, makan nasi berpada-pada lah kalau rasa nak kurus. Kita yang letak nasi setimbun bukit, lepas tu salahkan nasi jugak bila badan dah naik. Kesian tau petani tanam padi, proses jadi beras tapi hasilnya disalahkan jadi punca kegemukan. Hikhikhikhik...Anything in moderation should be fine.

(3) Eat small but frequent. SMALL and FREQUENT. The helps to boost up your metabolism at a healthy rate. This is much better to help you burn fat than eating 3 LARGE meals everyday. At least this helps to avoid you from feeling hunger. Sebab once you kelaparan balik, you tend to resort for BIG HAPPY meal, sebab yer lah dah lapar, semua nak makan. Kan? Tapi makan sikit-sikit tu pilih jugak makanannya, kalau chocolates, biscuits cream ker apa, itu tak kira, sebab tak healthy jugak hehehe...Plus it helps to stabilize sugar level jugak.

(4) Don't starve yourself sampai ke petang. Dijamin malam hampa kebuloq pastu tibai makan tak ingat donia. Ini perkara biasa orang perempuan yang gila dok diet. Tak mau breakfast, lunch makan roti dengan milo. Satgi malam lutut ketaq abes, maka terjadilah kejadian makan nasi tomyam sayur campur telur dadar segala bagai. So there goes your diet, metabolism pun terjun menjunam ke jurang Mariana. T____T Tak payah nak siksa diri teruk-teruk, makan ja elok-elok cuma lebih berhati-hati dalam memilih makanan and that's a lot more better than tak makan apa.

(5) Number that you see on scale tak penting, yang penting body composition. Mesti target nak high muscle, enuff water, less fat. Kurus tapi badan penuh fat and kolestrol lagi bahaya okels? Ini namanya hidden obese. Penyakit pun terlindung, tau-tau dia mai, terus zassss duduk dalam hospital. VERY DANGEROUS. Go check your body composition untuk memulakan diet yang sihat.

Contoh, you dah diet, tapi tengok berat sama jer. Tapi you rasa inches dah turun. Well, pengalaman sebenar. Lepas dah selidik bagai barulah tahu bahawa, berat stay sama sebab kita hilang body fat tapi kita gain muscle. Fizikal nya nampak kurus sebab fat dah shoooshhh away tapi berat kat penimbang macam sama sebab yeay! dah gain more muscle. Bila muscle tinggi, lagi cepat and senanglah nak burn fat. After a while nanti, berat tu akan follow suit jugak and slowly will hit your target weight. Okels?

(6) Add extra activities untuk bakar lebih calories. Jalan lebih sikit, jangan nak duduk saja. Mostly us ladies ni, kerja melangut depan PC, tu yang lama-lama aset melebar bukan main, muahahah *kata kat diri sendiri*. So, ini bagusnya bila minum air banyak, sebab you akan kerap ke toilet, so itu dah dianggap lebihan aktiviti dan pergerakan dari biasa. Or cuba naik tangga ker? Sikit-sikit pun, kalau diulang-ulang, hasilnya akan nampak juga, ok? Kalau tak mampu jogging jangan seksa badan, cuba brisk walking, it helps ok, dari duduk saja tak buat apa. :) Takkan jalan pun tak mampu? Adoyaiii...

(7) Eat healthy breakfast. Pagi hari adalah permulaan body nak speed up metabolism selepas berehat semalaman. So eat healthy breakfast sebab nutrients yang di absorb untuk first meal jugak lebih tinggi. So if you feed yourself dengan breakfast berlemak bersantan bergula, so itu lah perkara yang badan serap dulu pagi-pagi, lepas tu boleh dok buat-buat tanya "awat mengantuk nak tidoq niiiiii??" Hehehehe...

Umpama macam kalau permulaan hari kita dah jadi benda tak best, mesti mood satu hari rasa ke laut dah kan? Samalah macam badan, kalau kita feed benda tak healthy pagi-pagi, macam mana nak stay fit throughout the day? :)

(8) Drink a glass of plain water lepas bangun tido. Tak payah gosok gigi mandi semua dulu, just minum air. Gross I know. But good for body. Eyh badan sendiri ok? Tak payah nak euwww uewww bagai. Scientific test has proven it values ok? Good to give a fresh start and activate balik body system after resting one whole night. Helps to flush out toxin as well as kick start metabolism rate. So amalkan ini ya.

(9) Low calories food tak semestinya healthy. Sebab mungkin fat and carbo (sugar) adalah amat tinggi. So biasakan untuk read and compare food labels. Or kalau products claim to be low fat, itu cuma bahagian fat, cuba check tengok sugar tinggi mana? And even low fat, cuba tengok composition fat dia macam mana? Saturated and trans fats are bad fats. Sila ingat. And please steer clear from processed foods untuk healthy diet. High preservatives, salt, infused hydrogen, trans fat, soda, fructose, corn syrup, oil, pendek kata semua ada lah. Sebab tu processed foods tahan lama. :P

(10) Again, diulang, don't starve yourself. Nanti u send wrong signal to otak cakap u lapar and that will preserve all your body fat instead of burn into energy. Macam signal kecemasan "badan lapar, simpan fat, nanti tak cukup bekalan!" Ha macam tu lah. Hehehe...Lepas tu metabolism rate pun turun sebab nak conserve energy.

(11) Women senang lose inches while men senang lose weight as in number on scale. This is due to our metabolism rate yang berbeza. Men memang metabolism rate depa tinggi sebab muscle depa tinggi, so lagi cepat nak bakar lemak berbanding perempuan.

(12) Grapefruit, green apples, pears, spinach and broccoli adalah makanan yg boleh increase metabolism dengan pantas. Sila makan hari-hari. Kalau ada bajet lebih, go for organic tapi kalau tak ada, pasar malam pun ok heheh....

(13) Cuba try tak minum ais 2-3 minggu, nescaya perut kurang buncit. Sungguh! tested on me and husband, hahaha. Between, jangan minum air 30 minutes before and after meal, ini juga membantu mengurangkan perut buncit. Siapa yang suka makan bersulam air, ha, ingat-ingat, itu amalam tidak sihat ya?

(14) Sleep enough. Sila tidur dengan cukup untuk body bina balik muscle which u need to bakar lemak. Tak cukup tidur nanti susah lose weight. Sebab apa? Bila tak cukup tidur, nanti hormon leptin kita menurun, and it gives signal to crave for more carbo. Sebab tu mostly orang yang berjaga malam akan rasa lapar and nak makan saja. And here you blame Kedai Mamak lah kan? Hehehe...Not only that, nanti akan trigger body to release hormon cortisol "THE STRESS HORMONE" which also can stimulate hunger. Sebab tu jugak orang tak cukup tidur, pagi-pagi dia bangun jadi monster, hehehe...

(15) Susu melambatkan proses penurunan berat badan. Due to lemak tepu in it. Sikit-sikit ok lah sebab source of calcium but for effective lose weight plan, I memang cut down terus milk for one month and go for other source of calcium and iron. And plus, milk dekat supermarket is processed food, dah sweetened, with trans and saturated fat, lain kalau minum fresh milk straight from ladang lembu hehehe...We are not deleting straight from menu, milk is bagus, cuma untuk permulaan diet, I pilih untuk kurangkan dulu.

(16) Drink zero fat yogurt drink untuk digestion yang bagus untuk cepat detox. Oh, yogurt jugak adalah source yang boleh boost up metabolism rate too :) Choose yang zero fat or low fat, lebih afdal :)

(17) Please eat MINIMUM 1200 (women) and 1500(men) calories a day, don't go any below, nescaya rosak metabolism nanti. Then it goes back to point no.10, akan trigger signal kecemasan kelaparan :P Amalkan buat calories count, supaya meals kita sentiasa on track.

(18) An apple a day keeps the doctor away. Tapi zaman la satu apple tak cukup sebab bahan kimia and sebagainya. We need FOUR. Tapi apple memang bagus, sebab high fiber. Best to combine with celery untuk orang yang target nak lose weight. Agak-agak takdak fruit mixer, pergi saja beli dekat Juice Works ka, Boost ka, hehehe. Fresh from counter juice itu.

(19) Avoid red meat kalau nak lose weight, go for fish or chicken (breast part please, almost fat free). Or else choose lean cuts meat, and buang all visible fat, NO processed meat please. Fish macam tuna and salmon paling tip top, because high in Omega-3 fatty acid, boleh tolong reduce bad cholesterol dalam badan.

(20) Your strength won't come without desire. Yang ni lah keyword paling penting. Kalau tak sungguh-sungguh dengan healthy lifestyle, memang tak dapatlah nak tolong. Tak ada orang boleh tolong diri kita sendiri. Will power and inner motivation mesti tinggi. Ada orang half way diet, lepas tu dia cakap, "malaslah, kawan-kawan gelakkan"

I tell you what, kawan-kawan yang gelakkan tu, esok kalau kita sakit dia nak tolong ker? Dia mai la kesian, melawat dekat hospital ka apa, but for long term commitment atas kesihatan kita, ada dia kisah? Takdak kan? So jangan pedulikan kalau orang nak gelak, its your body, not them :)

Okeh, phewwww panjang okels? Ada lagi ni, tapi sambung lain hari. Jenuh nak type semua hehehehe. I hope you guys make use of tips above, sebab I pun apply perkara yang sama. Paling-paling tidak, bagilah buffer kat badan nak fiesta hari raya nanti, hikhikhik....

Between, semalam I beli buku ini. Sangat best okels content dia. If time permits, I akan share pulak apa dalam buku ini. =)


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs