Ikea Swedish Meatballs Recipe


Ada orang tanya, "asyik makan macam ni, tak naik berat ker?"

Errr, errr...berat kita maintain, berat Haris Bersaudara naik, berat Mat Kown entah kita tak sure, haha.

Why diet when you can resolve to cook at home? :P Haha, mentang-mentang dah tak replace dinner dengan shake kan :P Well, at least pilihan ingredients untuk santapan ahli keluarga tu lebih baikkan? Tak guna minyak sawit, tak buat deep fry, go organic if you can, garam very minimal, ajinomoto jangan harap and stuff like that. Rasa nak makan sangat nasi, you can always opt for brown rice. Tapi in between, ada jugak terselit dessert manis, hehehe. Tapi dua minggu sekali, takpa la kan. Yang penting no supper sebab ini paling menjahanamkan berat badan. Seriously. 

Apapun, kat bawah ni I share recipe Swedish Meatballs the Ikea style. Tapi recipe asal tu dia tu ada mix pork -__-"Alerrr, omputihkan. So kita ni guna la beef saja. Kalau malas nak buat meatballs sendiri, pi beli yang dah siap dekat supermarket, balik goreng saja and buat cream sauce. Lebih easy peasy okies?

Recipe taken from here.

Ingredients of meatballs: 
500gm minced beef (alter sikit, sebab original recipe mix with pork)
1 egg (large size) 
200-300 ml cream and water (or milk and water) (I added both cream and milk hehe) 
2½ tbsp onion, finely chopped 
50 ml unsweetened rusk flour (boleh guna breadcrumbs) 
2 cold boiled potatoes 
4-5 tbsp butter, margarine or oil (I used salted butter)
Salt, white pepper to taste. 

Method: 

  • Heat the onion till golden in a couple of tablespoons of lightly browned butter. 
  • Mash the potatoes and moisten the rusk flour in a little water. 
  • Mix all the ingredients into a smooth mixture of the right consistency.
  • Flavor generously with salt, white pepper and (optional) a little fine-crushed allspice. 
  • Use a pair of spoons rinsed in water, shape the mixture into relatively large, round balls and transfer to a floured chopping board, then fry them slowly in plenty of butter. 

Ingredients of cream sauce: 
100 ml cream 
200 ml water or beef stock 
Chinese soya sauce (I used 1 tbsp Kicap Kipas Udang) 
1 tbsp white flour salt (I used corn flour)
1 tsp white pepper 

Method: 
Swirl the water or beef stock in a pan. (Cook over medium heat.) 
Add cream and thicken with white flour if preferred. 
Season well with salt and pepper. 

I served meatballs dengan large-cut fries and strawberry/raspberry jam sebab I couldn't find Lingonberry jam at all. And for the sauce, I set aside half sebab Aiman prefers to eat with pasta linguine. :P


1 comments:








mint_pudina

said...

looks so yummy!!!

=)




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs