Syukur Allah saya bertemu dengan Herbalife :)

Selamat Pagi Malaysia! and yes, good morning to everyone else in the world, reader ShilaShower kan merata seluruh dunia gitu. So, how was your weekend? Mine was a bit of SUPER OK plus K.O! Super ok super awesome sebab I baru balik dari event Herbalife Spectacular and crazy k.o kiokkkk sebab traffic dekat rumah ber-poskod-kan BATU CAVES maka adalah hazabedah. Hahaha. 48 hours of non moving traffic, gila oihhh (coz our house facing MRR2 tu, so memang boleh tengok betapa teruknya traffic ke Batu Caves tahap dah pukul 4-5 pagi pun jem tak bergerak) Pakgad India tu cakap ini holy place dia orang, so people satu Malaysia even ramai also from luar negara datang untuk sembahyang kat sini. So please expect the crowd.

Anyway, sebab kita baru balik from Spectacular, banyak benda belajar, be it for personal life or Herbalife itself, rasa berbaloi sangat. Tau kenapa berbaloi? Meh sini nak cerita. Baca dengan minda terbuka, ini lebih kepada ilmu motivasi gitu hahaha. I'm not going to talk about doing business-make-money-buy-handbag kind of thing hahaha but ok lah, sikit tu ada. :P I mean of course kalau ada extra income kita nak beli benda kita suka, tapi itu bukan highlightnya di sini.



Setahun lepas, sebelum saya consume Herbalife, dah ada 4-5 orang yang cuba propose product ni dekat kita, tapi entah, mungkin keazaman nak kurus tu belum meninggi so I let go offer tu semua macam tu sahaja. Senang kata, buat bodohlah. Then, datanglah hamba Allah seorang ini, reader blog ShilaShower, again offer this same thing BUT mungkin cara dia less pushy, maka hati kita pun tergeraklah nak cuba. 

Then we met and dia terangkan serba sedikit tentang Herbalife and ajak kita masuk weight loss challenge. Muahahhhaa. Masa tu pikir banyak kali jugak, I ni dah la jenis reserve sikit kalau in real muahahah ayat tak bleh blah, tapi betul I don't really talk to people kalau tak kenal, kat belog je bebel lebih. Pastu nak masuk weight loss contest lagi, nak kena jumpa lebih ramai orang, dan segala issues berbangkit lain, I macam malu. Macam loser pun ada rasa. Tapi entah, lama-lama tu I decide to give a try.

Dalam kepala masa masuk contest tu, kalau tak menang tak apa, yang penting I lose weight. 3-4 kilo pun jadilah sebab bila kita masuk contest ni, kita semangat. Biar tak menang janji ada progress sebab malulah kalau end of contest period kita sorang je tak turun berat, sedangkan orang lain dah lose weight berkilo. Tapi aturan Allah kita tak pernah tau. SAYA MENANG TEMPAT KE-2 WEIGHT LOSS CHALLENGE itu! Dapat hadiah cash RM500, siapa sangka kan? Husband yang mula-mula skeptikal tu pun terus terbeliak bijik mata. Then my weight loss project tu I teruskan sampai I finally dapat berat badan 60kg. I was 75kg before, was even heavier before, 90kg! Gilo. 


Makanya, I considered myself as a success product's results. Berjayalah kan? Dari extreme obese to size S now :) Then my upline ajak pergi event, nama dia STS, dekat Pullman Putrajaya. I pergi. Tapi dalam kepala kosong, TIADA DREAM. Tapi masa pergi tu, I remember going up stage ramai-ramai dengan impian nak move up jadi SUPERVISOR sebulan kemudian and that time I was just a normal distributor yang bayor RM98 tu. Ada few levels that I need to pass baru jadi Supervisor. Tapi mungkin berkat satu dewan besar tu doakan, I memang jadi Supervisor betul-betul sebulan lepas tu. ^______^ 

With very minimal efforts, just share products results dekat orang, I berjaya move to that supervisor position. Dengan tak perlu susah payah sangat. But that was it. For one year, I happy je dengan position supervisor tu, ok je dengan income and bonus I dapat, tak pernah peduli nak move further. SEBAB I berada dalam comfort zone sendiri. Tambah lagi I have my fulltime job that paying me good salary, siap 2012 naik gaji 3 kali kannnnn so kira comfort lah. Buat Herbalife sebab seronok-seronok. Macam tu. 

Tapi di luar sedar, dalam seronok-seronok tu I dah let go too many opportunities that I can actually make with Herbalife. I have several other customers yang achieve results yang bagus also, yang lose weight dekat 15kg dah, tapi I tak berapa share dengan orang. Or if I meet people in real, I tak cerita sangat beria apa Herbalife dah buat dengan I. I just keep everything to myself sebab I tak pernah ada impian untuk pergi jauh. TAK PERNAH. I ok je dengan apa yang ada. 


Cukup makan, cukup pakai, boleh holidays, boleh shopping, senang cerita dalam kehidupan average tu, I'm doing all fine. Happy. Ada business diaper cakes lagi kan? Hahah so ok lah, apa nak lagi :P



But after Spectacular ni, I realize something. I do have a dream, but my dream isn't big enough. I belajar that how we need to DREAM BIG like real big yang macam tak terjangkau dek otak, sebab if we don't achieve it pun, somehow, eventually we will get something yang close to the big ones. Contohnya, kita berangan nak beli kereta MASERATI and that we want it so badly and we force ourself to work super hard sebab kita nak sangat kereta tu, but at the end of the day, kalau tak dapat MASERATI tu pun, paling tidak mesti boleh dapat BENTLEY. Eyh ke sama lebih kurang je taraf dia? Hahha. 

And I never take the dream seriously. Dream memang dream tapi tak serious. Haha. Ah, tu lah akibat comfort zone kan. So dalam dewan tu, masa tengah event tu, terus list out dreams kami suami isteri. Oh yes, sebelum ni kita take up dream masing-masing, tak pernah nak combine and share the energy to double up the activities so dream tu lagi cepat nyata. So kita pun tulis dalam buku semua dreams tu, yang terlintas dalam kepala setakat hari ni and ada surprisingly we have more than 50 dreams! Yes we all do have a lot of dreams, tapi sebab tak pernah nak list out, or rasa macam ala tak significant, nak kena tulis ke and stuff like that. Tapi bila list out, ha amik kauuu lebih 50 or list akan update dari masa ke semasa. Maybe that's why I tak pernah nak work lagi extra extra hard sebab dreams tak clear, or tak big enough. But now I KNOW I HAVE THE CAPABILITIES TO DO SO but I'm just plain lazy sebelum ni. Hahaha.

Ok, back to my Herbalife story, I'm the living testimonial itself, I experience the wonderful products myself tapi I tak bersungguh share dengan orang and I tak bersungguh untuk bantu orang lain improve health (lose weight particularly) and eventually dapat bantu orang earn extra income. Sebab I rasa orang lain macam I, macam rasa "ahhh, this people are doing ok, tak perlu bantuan kot" hahaha. Judgemental. But Spectacular event is such an opening to me.

Dekat situ, lebih ramai orang yang lagi susah nak harungi hidup and some of them, betul-betul punya susah taraf kehidupan. Ada yang disable, ada yang datang angkut bawak anak kecik dengan segala carpet, tilam bantal semua, demi nak dapatkan yang terbaik untuk ubah kehidupan masing-masing. Ada yang baru kehilangan mak ayah and they just need to do something with their life sebab ada adik-adik nak jaga, ada yang mak atau ayah tengah nazak dekat hospital, and all sorts of dugaan kehidupan. Yet me, yang terlalu comfort kat sini duduk goyang kaki tak kisah apa nak jadi next. Sebab COMFORT. T_____T Pastu takde duit takleh beli henbeg mula nak komplen muahahahahha. Tak sedar kat luar sana ramai lagi perlu duit untuk benda hidup dan mati, yang aku sebok dengan henbeg Prada tak sudaaaa. Kehkehkehkeh.

Makanya sekarang, saya berazam untuk berkerja lebih gigih lagi, helping more people to improve their health, TERUTAMA yang nak lose weight because I was once EXTREME OBESE so I faham perasaannya, or maybe help them to earn extra income or maybe apa-apa yang boleh dibantu, we'll see how. Tapi yang lose weight to memang I nak focus sangat, so if anyone of you nak jadi anak murid kita, you know where to find me. :) 


Tapi highlight nya di sini, tak kisah apa pekerjaan kita buat, we must dare to dream big. Bumi Allah ni luas, pintu rezeki terbentang merata-rata, cuma kita tak akan grab peluang tu kalau dari mula kita memang tak ada impian. Bila hidup tak ada impian, YANG BESAR, hari-hari serupa day in day out, day in day out, apa nak jadi ke depan sangatlah samar. Nak survive hari ni cukup, nak survive setahun dua lagi, Insyaallah cukup, tapi nak survive 20 tahun lagi (kalau umur panjang) kita tak tau. So dare to dream people and must dare to take action to make your dream a reality. 

So now kita ada few short term goals nak kena capai. Antaranya impian yang saya nak jadi WORLD TEAM member of Herbalife. This was once something IMPOSSIBLE untuk saya, macam tak pernah berangan pun, but now I know I can do it. Duduk goyang kaki pun boleh move and move sampai jadi SUPERVISOR, so kalau take extra efforts takkan tak lepas jadi WORLD TEAM kan. Target I bagi to myself before event EXTRAVAGANZA dekat Bangkok! Oh, event ni open to all, kalau ada sapa-sapa hangpa nak join, meh-meh kita buat rombongan Cik Kiah ke Bangkok!! 



Next impian is to get 10 serious people to lose weight at least 10KG by June or earlier the better. Satu suspek dah berjaya but dia masih teruskan misi hahaha, ini nanti kita share, satu tu suami saya sendiri, dulu dah lose weight 10kg pastu dia tak beria, I pun tak beria nak jadi Cikgu Garang hahaha, so now mission sambung balik, so ada balance slots next 8 people nak di-slim-kan dengan jayanya. Siapa nak cepat email shilashower@gmail.com tapi nak yang serious ok. Yang sanggup bagi peluang kat diri sendiri at least 3 months to change your life dengan jayanya. Macam gadis jelita ini. Eyh tak gadis jugak, tapi mak anak dua oke? Blogger famous babom-kebabom Perempuan Jomblo. Korang nak tau apa dia buat? Sila pergi terjah blog Lady Noe and tanya how she does all that. Yang pasti, dia seorang yang sabar, gigih, konsisten and yakin diri. 


Banyak lagi impian, nak beli handbag pun kira impian jugak. Nak bawak parents pergi umrah dengan DUIT SENDIRI pun impian jugak. Nak beli banglo dekat Aloq Setaq pun impian jugak. Nak hantar Adam nanti pergi golf class pun impian jugak. Ada orang tu nak pergi main golf dekat the best green dalam dunia pun impian jugak. Kecik ke besar ke, kalau benda tu kita nak sangat, semua mesti masuk dream list. And of course kena work for it, not sit on it. 

Eyh, rancangan bersambung lagi, Aiman Haris dah amukan nak susu. Kacau betul, orang baru nak jadi pakar motivasi ni. :P Till then, bye! Jangan lupa tulis impian! It makes A LOT of different in your life. Jangan sampai tahap 'padan muka' macam saya sudah lah, coach dah lama suruh tulis impian tapi kita bertangguh. So padan muka membazir setahun lepas. T____T

"Lose Weight? Gain Weight? Change Lifestyle? Earn extra income? Ask ShilaShower NOW!" 
shilashower@gmail.com
shila 0196097695


2 comments:








.si pengantin.

said...

Minat sangat. Suka sangat ngn u punya program ni. I 150cm je tapi berat almost 80. Skt lutut bagai mcm mak nenek.

Too bad i dont have enough budget to try ur product. Nampak je mcm ada kerjaya tp byk tanggungan so takleh la for now. Sobsssss. Sedih kn.





WawaYuni

said...

hi Shila
I tak tahu samada dah follow u ke or just jd silent reader
bla baca entry ni saya pun jd semangat tapi saya tak da nak loose weight pula
hehhe




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs