Talking Adam: Episode 5


KATA SAYANG DALAM ISTILAH MATH

Mama: Adam sayang Mama?
Adam: Sayanggggg
Mama: Banyak mana?
Adam: INFINITI! 
Mama: Ok Mama sayang Adam dua kali infiniti macam tu.
Adam: Mama, infiniti tu tak boleh kira dah. Baaaaanyak sangat. Infiniti tu infiniti lah, tak boleh dua kali pun.
Mama: *heart melts* ini nama dia endless love dalam istilah math!


MENJADI AHLI FIZIK

Di suatu hari, di atas jalan, di dalam kereta.

Aiman: Mama! Kenapa lampu tu rosak?
Mama: Bukan rosak, tapi hari siang lagi ni.
Aiman: Tak ada LETLIK?
Adam: Tak adalahh Adik. Ni siang lah.
Mama: Adam tau ke letrik tu apa?
Adam: Tau. Itu kuasa nak menyalakan lampu. Nama dia voltage. Dia ada electron dalam tu.
Mama: What derrrrr?? VOLTAGE ELECTRON whatttt??? (are u the next Al-Farabi?) 


MASUK UNIVERSITI

Last night, when sending Abg Nafis back to hostel (location: IIUM)

Adam: Mama kita kat mana?
Mama: UIA
Adam: Apa tu? Kita kat mana ni?
Maktok: Ini UNIVERSITI. Esok Abg Adam besar, DAH PANDAI boleh masuk universiti macam Abg Nafis.
Mama: Adam memang pandai pun, so nanti boleh pergi universiti punya lah.
Adam: Eyh kan dah pandai. Buat apa nak pergi universiti belajar lagi. Tak payah laaa. Kalau tak pandai baru pergi la.
ALL OF US: *terkena lagiiii*

 
PENCINTA HAIWAN

Mama: Kenapa Adam suka tinggal dekat rumah Jaja?
Adam: Sebab boleh tulis2, kaler2, main2, naik kereta pusing2, pegi makan2, tanam pokok, siram pokok, korek tanah, main golf, mengaji, makan2 rumah jaja, makan telur ketuk2, carbonara, tengok tv, main ipad, koci, tumpang ha semuaaaa
Mama: hahahahaa tetiba ada Koci and Tumpang (stray cats!)


FOTOSINTESIS

Adam: Jaja, pokok tu untuk apa?
Jaja: *think think* a simple yet very challenging question from a 3yo boy. 
"Sebab pokok tu untuk hasilkan oksigen. Kita nak guna oksigen untuk bernafas"
Adam: *pause* hmmmm dekat hospital tu tak cukup ke oksigen pokok nak guna???
Everyone else: -______-" Fine, you got your point there.


UNDERSTANDING THE SAFETY ISSUES

Part 1

Adam: Mama, esok Adam tak ada tauu
Mama: Adam pergi mana? 
Adam: Adam nak pergi tinggal dekat rumah Jaja, nanti Adam ada kerja dekat Pot Diksen lah.
Mama: Ada apa kat Port Dickson tu?
Adam: Ada laut, pantai, swimming pool kanak-kanak, hmmm ada tu lah. Nanti Adam duduk hotel.
Mama: Oooo, Adam ikut Tok Abah pegi kerja ke?
Adam: Bukan lah, Adam yang kerja. Tok Abah dengan Jaja ikut je, kalau Adam sorang-sorang nanti orang curi Adam macam mana?
Mama: T____T (well at least he understands how the world holds many dangers)

Part 2

*dalam kereta now. otw nak pi berbuka*

Aiman: Upin mane? Upin mane?
Adam: Upin tak adalah adik, kita kat jalanraya ni. Upin tu, nenek dia cakap jangan main dekat jalanraya. Bahaya! Upin main depan rumah je.
Mama: *tak tahan gelak dgr explanation Adam hahha*


DOING THE EUUUUUWWW THING!

Adam: Mama! Adam makan taik hidung! (pastu gelak gelak macam apa lagi tah)

I tanya dia rasa apa and I scolded him for doing so. Sekali dia jawab, 

Adam: Ala, Adam cuba je. Manis lah. Eyh masin jugak. Ala takperr, nanti Adam berak, taik hidung tu keluar la. 

Gahhhhhhhhhhhhhhh -____-"


BEING CARING

Adam pretending bercakap phone ngan kawan dia. Dialog goes like this "Haaaa, dah lama tunggu ker? Hahhh??? Ooo kesiannya. Ok ok nanti adam pergi tengok tau. Tunggu lah sekejap. Ok bai" 

And I tanya dia, "Sapa tu"

"Kawan adam. Dia dekat hospital lah Mama. Dia tadi pegi makan dengan Mama dia dekat restoren makan, tapi dia tak dengar Mama dia cakap, lepas tu dia jatuh baby chair dah masuk hospital. Lepas tu dokter cucuk tangan dia! Nanti Abang Adam nak pergi tengok dia la sekejap. Adik man nak ikut?" 


HIS IDEA OF CARI DUIT

"Adam nak beli toys"
Mama said, "Takdak duit". 
He replied, "Jom kita pergi ofis Ayah"
Mama tanya, "Buat apa?"
Adam answered, "Yer laaa, Ayah selalu pergi ofis cari duit. Adam nak cari duit dekat situ lah, mesti ada duit. Tak kan Ayah cari duit dekat tempat tak ade duit"

Suka fikir. Banyak fikir. Sampai makan agar-agar kering pun nak fikir pasai taste and texture dia. 

Handwriting Adam Haris :) Left-handed.

 Being creative. Super spontan pun kalah haha. Satu barang, pretend play jadi macam-macam benda. Hailer, microscope, binocular, witch hat, jet ski and banana boat!

One of his favorite toys, building blocks.

Being lovely, auwwww ;)

Loves pastas, cheese and butter. Very tekak orang putih. Sebijik ikut selera Mama masa pregnant Adam dulu. 

See? Fikir lagi. Then analyze apa. Then tanya soalan. 

Kadang-kadang hensem, tapi lebih ke arah sweet-sweet gitu. Unlike Adik yang lebih kelihatan Lelaki Macho Melayu Terakhir haha.

Suka suasana relax. Tak suka crowd and tempat yang berserabut.

Call him Kapten Adam Haris. Cita-cita nak jadi Pilot and he told me this is how pilot looks like :P

Lagi favorite toys. Syorgaaaa.

Sukan kegemaran. Sangat suka. Jangan main-main, dia tengok show golf dekat Astro tau. Nanti dah 4 years plus mungkin boleh pergi class kot. We'll see.

Art stuff, pun suka jugak. 

Ini dia panggil "Machine Coins" :P So paling feveret pergi The Curve, sebab sana ada banyak 'machine coins'.

Pencinta Haiwan. Berani jugak. Kalau Mama jangan harap haha.



7 comments:








LisaLisut

said...

awwww so sweet so clever boy la! tergelak2 i baca haha :)





Suliana

said...

Sweet and clever boy!! Comelah adam..





efa fairuz

said...

comel sangat! hahaahaha! i gelak baca semuaaa dialog dia, itu pun i bet tak semua u dapat recall n record kan?

anak bertuah adam ni, membesar dengan baik ye adam.. <3





Mrs.Farhana

said...

hahahaha..

clever boy!nk pecah perut tahan gelak kt opis ni!





Wan Sajidah Ahmad Saburi

said...

Pandai...aiman pny versi.??





azeanty anuar

said...

soooo clever....





Mama Mya

said...

Ohh Adammmm kamu sungguh bijak...... semoga terus menjadi anak yg HEBAT dunia & Akhirat...




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs