Cara Buat Tourist Visa Australia


Sebenarnya there are few options for us to apply for Australian Tourist Visa (short stay) but usually people will either do it online (for instant approval) or through the travel agent. The only thing that makes a difference is the service fee. Average RM30 and ada yang sampai RM60 PER PASSPORT.

However, the one that I'm using ni cuma charge RM20 PER PASSPORT. Ok repeat, RM20. Murah giler. Sebab I dah menggunakan khidmat Cik Intan ni dua kali and the process was smooth with no hidden cost at all, that service definitely worth a review. Well of course you can do it online (maybe you in rush for a trip), ada banyak websites available, pilih saja; your application will be processed immediately and receive ETA confirmation via email.

Cara yang I nak share ni mungkin sesuai untuk golongan pemalas macam Shilashower hahaha sebab dia tak rajin nak kena key in details satu per satu online apatah lagi nak membawa diri ke pejabat travel agent (imagine if you are travelling in a group of ten ke apa). After all, it's only RM20 per passport.

1. Email to eta.australia@yahoo.com -- introduce la nama and bagitau you nak apply for tourist visa to Australia. Wait for them to reply as they will request further details of the trip, travelers and copy of each passport.

2, Ni contoh I reply balik to eta.australia@yahoo.com (provided all visa applied ni sama travel date and aircraft lah, kalau tak, kena la tulis separately). Attach kan sekali scan copy of each passport, kalau nak snap photo pun boleh but make sure photo tu clear betul-betul. High resolution better.

EXAMPLE of my email (travel with 3 families):

Salam :) 

Here are the details requested for Australian Tourist Visa application. 

Copy of each passport as per attached. 

Flight details are the same for all. 

KUL - MEL (DATE - TIME) - FLIGHT No.
MEL - KUL (DATE - TIME) - FLIGHT No.

FAMILY 1
Name: Kown
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Shila
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Adam 
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Aiman
Phone No.: 
Email: 
Address:

FAMILY 2
Name: Aznal
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Amy
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Balqis
Phone No.: 
Email: 
Address:

Name: Adam
Phone No.: 
Email: 
Address:

3. Bergantung pada tahap busy Cik Intan, usually dalam 3-5 hari bekerja dia dah reply with the status. As for me, tak lama pun tunggu, tapi bagi la average seminggu orang bekerja kan, kita tak tahu jadual kerja orang macam mana. So be considerate. 

4. Once dah settle, Cik Intan akan inform status of each visa application. Yang penting semua visa berstatus "OK TO BOARD". She will give a copy of each visa, so you check balik details sama tak dengan passport masing-masing. In term of format, mungkin you akan nampak "eh apesal format si A tak sama dengan si B" but nothing to worry, yang penting status tu "OK to BOARD".

5. She will give the payment details (CIMB) so sila lah dengan segala hormat buat bayaran. Kalau ada 15 visa application approved, maka RM20 x 15 = RM300. Dah bayar, informlah dia dengan details pembayaran.

6. Done. Visa tu nak print boleh, taknak pun takpe. But for a record, just in case apa-apa jadi ke, print je lah simpan. But for custom check, no worries takde copy pun, sebab everything electronic. Nama pun ETA = Electronic Travel Authority.

So itu je lah. 

Keywords nya adalah RM20 per passport hehe.

Email: eta.australia@yahoo.com 

Selamat Berjalan!


4 comments:








Wa

said...

Glamer Cik Intan ni..Wa pun buat dengan dia jugak hari tu..murahkan....Salam, kenal n follow sini..:)





Lady Mira

said...

Ni additional rm20 for the agent kan... the actual visa rate brapa ye?





yana2605

said...

Salam Kak, Klu nak menggunakan khidmat saya pn boleh..saya pn charges RM20 per passport ambk masa dalam 2,3 hari waktu bekerja utk proses..but klu ada masalah dgn nama or no passport ambk masa sikit..oh ya saya dari Travel Agency..





anna

said...

salam. macam mana nank request status ok to board tu? after dapat eta slip ke?




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs