Kukis Raya Ekspress

Aha! Bukan biskut tunjuk-tunjuk yang mampu mengecilkan poket suami yer puan-puan. Ini biskut pantas yang sebelum berbuka puasa pun sempat buat.

Okels, berbekalkan belen-belen buttercup and sugar castor yang ada, cornflakes and coco crunch yang tersadai dalam cabinet, oven yang dah separa kaput and papercups yang idle, saya telah mendecidekan diri untuk buat kukis-kukis raya express.

Yang Pertama,

Crunchy Munchy Coco Crunch
1 box of coco crunch
1 bar of Hershey's cooking chocolate
1 bar of Cadbury chocolate

[1] Cairkan chocolates (Hershey's and Cadburry) dengan cara boiling water. I call it periuk dalam periuk method. Hahahaha.
[2] Letak 5-6 biji coco crunch dalam papercup kaler-kaler itu.
[3] Toppingkan coco crunch dengan melted chocolate itu.
[4] Sejukkan pada suhu bilik.
[5] Siap!

See, kacang peas kan? Tak pakai tepung tak pakai oven pun. ;)

Yang Kedua (yang ni resepi stended lah),

Honey Coated Kellogs Cornflakes
1 box of Kellogs cornflakes
30g sugar castor
130g butter
1/2 cup honey
Raisin, almond, cherrie or chocolate rice whichever available in your kitchen.

[1] Melt sugar, butter and honey dalam heated pan.
[2] Add in Kellogs cornflakes, raisin, almond, cherrie and mix well.
[3] Scoop out mixture into papercups rona-roni.
[4] Bakar at 170 degrees for about 10-12 minutes until golden brown.
[5] Sejukkan before keeping it in air-tight container. Tupperware, brand yang dipercayai oleh saya. =P
So, tak lah membazir bahan-bahan lebihan happy-ya-ya-cookies saya. =)


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs