Aiman & Playschool - Random Babbles

: : Ini bukan Kylie Minogue, ini KYLIE MIMAN heheh : :




We have officially registered Aiman dekat Kiddies Patch Desa Park City. Ayah decided to absorb the freaking expensive monthly fee demi kasih sayang untuk anakanda tercinta. Tho I'm a bit macam "alaaa...alaaa" sebab bukan Islamic Montessori, tapi pilihan kami buat masa ini terlalu limited. First, not many playschool + nursery within our area yang nak accept kids below 2 and Aiman will only be 17 months by Jan 2012. Second, adalah few taska yang I dah pergi tengok tapi sesungguhnya kawasan taska sungguh tak convincing. One of it, siap berlalang bagai and ada kayu2 lama dekat compound, bahaya ok? Tapi ada jer parents hantar situ. :P 

I don't mind tak posh looking ke apa, tapi 1 teacher over 10 of Aiman? Herghhh, mencari pasal namanya itu. And taska dekat area Taman Ehsan bukan nya rumah banglo ker semi D and not even double story, semua rumah single story. So boleh imagine tak 30 - 40 kids mixing up in one small house? That's a mental torture untuk Aiman. 

The thing is, I know my parents memang sangat penat bila jaga both Adam and Aiman (my dad particularly) whereas my husband and me, masing-masing berkerja juga and not the type 8.30 masuk 5.30 sharp boleh balik. Mana nak jaga Adam, Aiman lagi, buat kerja lain lagi, so we decided to hantar Aiman to nursery tapi dengan syarat, envinronment mesti conducive for him, dari segi nak main, nak explore and etc. 

Tho we are not looking for a extravagant one tapi kalau boleh biar lah home like sikit. Sadly, taska yang ada, I tell you, tahap berserabut nya lagi teruk dari keadaan rumah kita orang bila ditunggang terbalikkan oleh Adam and Aiman. So do you think we have the heart to leave Aiman dekat tempat yang lebih serabut dari rumah? Of course not.

Then we found Kiddies Patch and that's the only place yang I boleh bagi OK as a green light. Deep inside, macam tak sampai hati nak tinggalkan Aiman dekat orang yang dia tak pernah kenal, new friends and teachers, tak ada Mama, Ayah, Abg Adam, Mak Tok and Tok Wan but what other choices that we have pun? Career kena jaga jugak, sumber cari makan nama nya tuh. Tapi ok lah, sekurang-kurangnya Aiman bukan berpanas bersempit, tidur pun dalam cot, kawasan lapang, menu makan ok lah cuma ada satu I tak berkenan, "Mi Goreng" hahaha. Serious. Tapi I boleh abaikan itu, I'm not going to be real fussy on this nanti karang langsung tak ada nursery. Maybe hari yang menu dia I tak suka, I will bekalkan foods untuk Aiman makan. They are ok with home cooked foods, nanti dia orang panaskan saja. So settle that part. 

Sebab ada sorang baby tu, mak dia bekalkan foods hari, siap bagi list pukul berapa minum susu bagai, what to do and what not, complete lah. Tapi teacher cakap, after 3 months, budak tu takmau ikut dah schedule mak dia, hahahaha. Mestilah dia nak join apa kawan-kawan makan ngan main. Hehehe...

Eyh, tapi bila fikir-fikir, tahap cerewet mak nenek I boleh tahan jugak. Hahaha. Abes I gi geledah dapur Kiddies Patch nak tau camna depa handle bottles and formula. Akakakaka! Lupa nak check on steriliser, tapi tak lah kot tu, tapi they are using proper bottle detergent to wash water and milk bottles, hehehe, bukan guna Axion ke apa :P

Then I dah check authorization untuk pick up kids jugak macam mana. Good lah, quite a strict measure taken. Kena bagi gambar and photocopy IC untuk orang yang I authorize boleh pick up Aiman. So sapa-sapa yang claim nak pickup Aiman, tapi dekat form I tak authorize, so tak boleh pickup. So tak risau sangat jugak that part. 

Tapi semalam, I just found out Brainy Bunch nak buka dekat Wangsa Maju. TETAPI, nursery dalam shop lot area. -_____-" Potong betullah. Fee murah banyak dari Kiddies Patch. RM650 per month for full day, to be paid on monthly basis. Tapi shop lot? Berapa besar sangat kot kawasan dia? Knowing Aiman who needs kawasan jajahan yang luas, mungkin dia akan stress. So hmphhh, biar lah dulu kot? 

Sesungguhnya total cost KP agak mahal, boleh amik maid dah kot. Tapi nak bela maid nih, risau dia buat perangai, kita orang yang serabut otak. Plus, dah tak ada empty room dalam rumah my parents kalau nak ditambah satu penghuni lagi, maka dengan itu tak payah fikir nak ber-maid bagai. And the fact that my family memang tak pernah guna khidmat maid Indon, so I pun takdak lah macam nak sangat maid. I rather let the house bersepah ker apa, dari nak bela maid seorang. Tak kuasa lah. 

How now? Nak hantar anak pergi nursery pun dah berat hati and itu baru Aiman, yang terkenal dengan jiwa gagah perkasa dia. Macam mana la rasa bila nak hantar anak pergi belajar overseas? Lagi pulak kalau anak perempuan. Hehehe...Tapi ni maybe short term plan je, maybe one year jer kot. Once Aiman hits 3 years old, boleh pergi proper sekolah yang half day basis tu. :) 

Adam? Tak plan nak bagi dia sekolah awal, dia tu boleh home school ja. Pergi sekolah awal-awal, I rasa dia boring jer kot? ABC long time ago dah kawtim, same goes to 1-40. Now dah pandai Alif-Ba-Ta. Yeay! And doa makan. And doa tidur. :) Cakap? Nothing to worry, boleh jadi lawyer. Jangan lawan dia, nanti dia pangkah, itu jam jugak kita checkmate!

Apa yang you all rasa bila first day tinggal anak dekat nursery? :'(
See the different in them? Satu boleh duduk diam-diam makan dengan beretika. Satu lagi, haiyoh, kalau boleh dia nak bersila atas meja. -_____-"

 Adam ada sikit difficulties bila suruh senyum. Confuse how senyum should be. So I dapat this pic and take it as a precious one. :)

Si mata bulat. Banyak amoi berkenan. Maybe sebab Chinese mata sepet kot, this boy mata terbuntang bulat, tu banyak yang berkenan :P


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs