Diari Diet ShilaShower - Ep.01

Please be warned this one long entry. :) Baca dengan minda terbuka. And please read my disclaimer below. PLEASE.

How should I start eyh?

Ok. Hari ini makcik ShilaShower yang emo-goddess dengan issue badan-tak-kurus-kurus have decided to open a new column titled "Diari Diet ShilaShower". Yes, I am getting serious about this. I am 28 and soon to be 29 in April but my metabolism rate equal to someone age 46! Ya Allah rasa nak terjun lombong tau dak? Nampak kurus ye? Ok fine, yes, I am happy with my body shape BUT the fat around my stomach (after being pregnant to Haris Bersaudara) Masyaallah, is so out of style! 

And the fact that we are planning to get another baby in 2013 and that time umur pun dah 30 *InsyaAllah jika dipanjangkan umur* (well you may think 2013 is far ahead) but if I don't do anything about it now, weight issue will be a lifelong problem to me then. Mungkin tahap metabolism dah jadi 56 kot! Just so you know, my last pregnancy weight for both Haris Bersaudara was 95KG! No kidding, I am serious. And you can see how yo-yo my weight is; 60-95-68-95-70 now. Ok, 70-73kg, depending on what I gobbled down my stomach dalam masa-masa tertentu, hehehe :P

I dah diet, pangkah all those unhealthy foods BUT I just couldn't help myself from not eating chocolates. And coffee. -_______-" Tak makan nasik? Tak makan gulai, kari-kari? Tak makan cheese? Semua takdak hal. Tapi memang banyak hal kalau tak makan chocolates. Haha! Water consumption? On average dalam 1L per day sahaja lah (after stopping breastfeeding) and alhamdulillah, ada kawan datang bagi I cuba SIY. Read here. Was very happy to lose another 2kg that time but my flabby tummy is still beyond help. And the number, why does it has to stop at 70??? Cuba lah jadi 69 kan? barulah best, unfortunately tak jadi pun. Hampehhh.

It's even more stressful that I am no longer a "horse" but one big enormous elephant in the eyes of Adam Haris. *kesian, dengan anak sendiri pun nak sentap, hahaha! buat camna, anak I jujur sangat berkata-kata* Read here.

So I told my husband, I need to do something. Bukan main-main, bukan cobaan, ini betul-betul. I asked him for the budget. Haha! Because Ustaz Facebook said, "Suami kena bagi nafkah makan dekat isteri 2 kali sehari. Kalau dia spesis makan nasi, wajib bagi nasi, kalau spesis makan cikedis, kena bagi cikedis", so yeah, sekarang saya spesis diet and I'm asking for my meal-replacement budget for breakfast and dinner. Hekhekhekhek! And for all I know, he has been supportive as always *I love you deep deep!* 
Herbalife it is. Kenapa HL? Entah. Sebab I tengok my nephew kurus from 109kg macam tu to 88kg now and it's amazing that he made it in 3 months yo! Tapi memang gigihlah dia minum air and ikut rules diet tu kan. So yes, I yakin Geng Cik Puteh boleh! Puteh tu nama my late grandma :) Plus, HL macam femes jer sekarang, hikhikhik....
And agaknya rezeki menjadi ShilaShower lah kot, I mendapat offer untuk memakai Premium Beautiful. Pucuk dicita ulam mendatang. And how I got that? Biarlah rahsia. ;) I'm a PB wearer now and bukan size paling besar lagi of course. PB lama dulu boleh simpan dalam sejarah, hehe...Harap dapat membetulkan alignment perut selepas ini, hilangkan selulit apa yang patut semua, stretchmarks not that critical tapi harap hilang jugalah. I guess most of you already knew, or just in case if you don't; I used to wear PB few years back, after a while I pun mengurus and that set is no longer in my best size. Maksudnya, I've experienced the wonderful side of it and I'm happy to go through it again now. Jadi, tunggu dan lihat efeknya nanti. Hehehe.

With that, from now on, akan bermulalah siri penjelajahan mencari ideal weight ShilaShower. Ok, I think ideal weight yang health centre tu kira macam diluar capaian akal kot. 56-59kg. Sekian terima kasih. That was my weight masa anak dara muda remaja di MMU and I was real skinny back then. Kalau tak kurus melidi, tidaklah mereka memanggilku "tiang elektrik". So 65 is my desire weight. Just nice orang putih kata. Hahaha! Harap boleh capai misi itu.

Here I am, memulakan catatan pertama diari diet. I tell you ah, diet is never an easy thing. Sufferlah kau macam-macam tapi oklah dari nak buat liposuction bagaikan. Silap haribulan, tersadai dalam hospital and I am not that desperate, jadi jangan risau :P Akan tetapi, wearing PB and drinking 3L of water, cabarannya amat tinggi. Every single hour nak ziarah toilet, and every time tu jugak you have to bukak pasang your girdle. Tapi tak kisahlah, demi kesihatan sejagat, kita redah jer semua. Beauty is pain tak begitu?

#Falsampah from my cousin, "Beauty is Pain. I'm in Pain. I am Beautiful" Hahaha! 

Last but not least, here my menu for today. Siapa nak join sesi kurus sila angkat tangan. :P

Saturday - 28/01/2012

Breakfast: Crunchy oats & low fat milk
Snack: 2pcs Quaker oats cookies
Lunch: Nasi separuh + taugeh + tempe + daging dendeng
Dinner: HL Shake (400ml low fat milk) + 3pcs strawberries

Total plain water: 1.5L
Total tea mix: 1.6L (400ml x 4 times)
Ok tak menu I hari ini? I so far ok jer, masih boleh tawaf One Utama in PB and bottle Herbalife di tangan. Sebab nak completekan dosage tea mix tu kan. Kuikuikui....
Okies, till we meet in my next Diari Diet, tataaaa!!



DISCLAIMER:
[1] Review on Premium Beautiful and Herbalife will solely be on the products itself. Takde kena mengena hidup dengan mati business itu sendiri. I know many of you tak suka MLM and so I am. But as far as I'm concern, the products are doing wonders on me, sebab itu I pakai. Tak suka business, tak payah buat business. Tapi I suka barang, so I guna jer lah barang. So again, review hanyalah semata-mata tentang product, apa yang berlaku dalam business depa, I tak ambil pusing. Itu ikut suka hangpa lah. Ngehngehngeh...

[2] My review, testimonial, write-up, photos and apa sahaja berkenaan produk2 di atas adalah TIDAK DIBENARKAN sama sekali digunakan oleh pihak lain except oleh pihak yang diberi kebenaran. So janganlah nanti kamu ambil testimonial saya jadi testimonial general syarikat kamu pula ye :) Ini bukan business purposes punya review, ini review dari pandangan seorang pengguna bebas. I bukan ahli untuk mana-mana syarikat pun, not PB nor HL. I tak register member, I cuma guna barang. Tiada kepentingan wang ringgit di situ. If hasilnya nanti I suka, I tulis suka, kalau I tak suka, ada yang tak berkenan, I akan tulis yang sebetulnya. Auditor cakap TRUE and FAIR VIEW. Hehehe...I kan bekas kuli Ernst & Young.

[3] For PB, kalau nak tahu lebih lanjut boleh contact:

Jaja - 0123507136 - jajamohdhalimi@yahoo.com

I'm happy to deal with her. Not even once she mentioned suruh masuk business ker apa, cerita how to tambah pendapatan what the heck whatsoever as her only topic to me is PB semata. The best part, kalau you teringin sangat nak guna PB tapi takmau guna credit card, takmau buat loan (sebab interest freaking high), yes, kamu boleh buat MONTHLY INSTALLMENT dengan Jaja. She accepts that. Pandai2 lah kamu orang deal dengan dia nanti :P

[4] Disclaimer akan diupdate dari masa ke semasa. Tengok pada issues dan keperluan waktu. Hehehe...


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs