Diari Diet ShilaShower - Ep.05

Hari ini kita nak cerita tentang ideal weight pulak.

Tak cerita apa pun, cuma nak share tentang kemuskilan yang I rasa dulu tentang berat dan bentuk fizikal badan yang macam tak logik. Nampak kurus (bukan slim) tapi berat. Macam itu lah. Seriously, I've lost inches but not weight. Tapi lepas dah pergi pusat nutrisi masa nak beli stocks HL, then only I know, muscle I boleh tahan jugak tingginya which is good lah sebab I have real strong muscle TAPI, yang tak good nya, body fat pun sama tinggi. -_____-"

(Thank you Aiman for giving me the strong muscle. It must be you. Confirm)

Then only I know that by replacing one main meal with empty stomach adalah tidak bagus sama sekali. Lagi teruk, kalau pi makan something yang empty calories, haru! Kacau lean muscle nanti, kacau metabolism rate and send wrong signal to my body cakap I lapar, tapi lepas tu pi makan benda tak berkhasiat.

Apa yang sepatutnya I buat ialah makan within the calories allowance given BUT be selective on the choices. Maksudnya, Food A and Food B mempunyai nilai kalori yang sama but Food B mungkin ada lebih sugar and lebih fat berbanding Food A. And obviously selalunya Food A tu macam dry and plain yang konon-konon tekak tak lalu nak makan. :P

Contoh: 1 Energy Bar and 3 Oreo Biscuits. Obviously Oreo biscuits lah sedap tapi tengoklah manisnya, lemaknya semua whereas energy bar tu macam makanan yang bosan lah kan? Tapi energy bar tu sebenarnya pilihan yang lebih baik. 

Then lepas my coach dah kirakan segala rate fat, water, visceral fat, calories dan macam-macam lagi lah, maka telah ditetapkan ideal weight saya ialah 56!

I is PENGSAN~!

Ini gambar masa belajar di MMU. Belum berkahwin. Very young and energetic. Berat masa ini 59. So imagine being someone with berat 56? Wahhhh, gila kentang punya keding oih.
So I buat jer desire weight sendiri. Hahaha! 65. Fair and reasonable untuk ketinggian 168cm dan status ibu beranak dua, dengan tahap keaktifan suam-suam kuku :P Yang paling utama, target boleh muat balik Levi's 29 macam ini. ;)
Misi dah dapat, so kenalah set target bagi time frame untuk mencapai impian. Maka dengan itu, I decided to give myself a 3 months period untuk menuju puncak! impian di hati...eyh tiba-tiba lagu AF. Hihi....

Menu semalam,

Wednesday - 01/02/12

Early morning - 400ml water
Breakfast - 400 HL shake + 400ml tea mix + 400ml water
Lunch - Nasi Lauk + 400ml tea mix + 400ml water
Tea Time - 400ml tea mix + 400ml water
Dinner - 400 HL shake (add 3pcs strawberries ) + 400ml tea mix + 400ml water

Total plain water: 2.0L
Total tea mix: 1.6L


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs