Weight Loss Program - The Success Story

Hahahaha! Dan dan terus ada title The Success Story. Eyh mestilah, I cikgu yang berbanggo yang amats dengan progress anak murid. Pagi ni tengah dok bawak kereta, anak murid menyampaikan perkhabaran gembira bahawasanya dia telah kehilangan 4kg berat dan telah kembali menyarungkan kebaya lama tahun 2008. Seriously, the only kehilangan yang menggembirakan hati ialah hilang berat. Losing weight.




Anak murid suka, cikgu gembira. *eyh macam tagline iklan pulak*

Ok, mai chek nak cerita bagi. Liza ni antara yang dok follow Diari Diet ShilaShower and yes, she consumed Herbalife jugak. Tapi kegigihan dia ni super extra, sebab boleh kata everyday dia akan mesej I bagitau progress, apa dia makan, tanya ok ker tak and whatnot. Anyway, I bukanlah expert nutrisi ke apa, tapi certain thing like, "Shila, hari ni I takmo makan nasi, I nak makan homemade salads". So I akan sokong apa yang bagus, in the same bagi pesanan khidmat masyarakat supaya she berhati-hati dengan pilihan dressing itew :) Salads is good, but high fat dressing itu ya ampun sila tinggalkan. Itu umpama berjogging sambil hisap rokok kehkehkeh!

And sekali sekala, Liza ada jugak meluahkan rasa sedih dia sebab scale tak banyak turun. My simple answer is, 

"Everyone has a different body composition. In fact, activity level pun berlainan. So that explains why progress orang lain-lain. Number on scale bukan final conclusion. You may have improve your water level, gain muscle yet reduce body fats, so in the end figure macam nett off and nampak serupa saja"

And trust me, cuba sambil dok diet and jaga badan tu, jangan dok fikir sangat tentang number dekat penimbang. Sebab dengan tiba-tiba ja nanti you akan perasan, "eyh, dah turun lagi 2 kilo!" And seriously, that happened to me. Masa dok bergundah gulana dengan number kat scale tu, progress macam tak best sangat. Tapi bila I dah tak kisah dengan number and teruskan saja misi kesihatan badan, tau-tau ja I dah steadily ada dekat number 65. In 2 months. Dulu I targetkan 3 bulan. So yeahhh, KPI achieved! Makna kata, sekarang memang pakai Levi's 29. Hehehehe....

Kepada Liza, congrats!  I pulak yang eksaited lebih hahaha...I know you target nak pergi sampai 55 kan, but look, now you dah dekat 58 okeh? Sikit lagi sampai la tu destinasi impian. Keep it up mommy!


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs