Diari Diet ShilaShower - Ep.12

Yuhuuuu!

Ok mari update rancangan Diari Diet ShilaShower sebelum lebih ramai serbu email and inbox phone tanya "bila nak update Diari Diet ni????"

-_______-"

I takdak laptop sendirian berhad lah, tu yang update diari macam tergendala sekejap. Mengharap nak pinjam laptop my mom itu pun kalau free untuk diguna. 

Anyway, hari ni saya nak menjawab soalan favourite ramai orang, 

"Kalau dah kurus, boleh stop shake tak? Gemuk balik tak?"

Hehe...soalan feveret tu, jadi hari ini saya nak menjawab soalan ini secara umum okels?

Mula-mula, bila kita start mengambil Herbalife shake, rutin pemakanan kita pun berubahkan? Berubah daripada cara pemakanan lama yang very likely tidak sihat kepada sesuatu yang lebih baik. Paling tidak pun, kita akan mula belajar untuk minum air yang cukup and lebih peka terhadap pemilihan makanan. Along the way, say sebulan selepas minum shake, kita macam dah ada satu rutin makan yang lebih sihat dari sebelumnya, kan? 

Provided kita buat betul-betul lah bila minum shake tu, bukan on off minum ikut sedap rasa. Kalau on off badan tak dapat nak pickup rhythm sebab tu agak susah badan kita nak bertindak balas. Yerlah, kalau sekejap makan benda sihat, esok lusa makan fastfoods, lepas seminggu minum shake balik, obviously you can't see the routine there, so macam mana badan nak beri hasil yang baik kan?

Ok, back to persoalan bila nak berhenti minum shake tu kan, kalau tanya saya, I would say why stop if it provides you with all good nutrients that you need kan, but well, maintenance cost is always a factor to consider lah kan. So tak apa, let say you dah dapat berat badan ideal, dah stable at your desire weight tu, you nak stop taking shake pun tak apa. TAPI!

Ha tu dia gaya guru besar dah keluar. Janganlah stop amalan pemakanan sihat yang dah dok buat 2-3 bulan sebelum itu. Janganlah balik kepada tabiat pemakanan lama yang tak sihat langsung tu. Its not the product that makes you gain weight balik ke apa, habit kita, cara kita makan tu yang menentukan kita akan terus kekal kurus dan sihat atau gain weight balik. Makan tu berpada-pada, cukup sekadar apa yang kita perlu. Once a while nak makan beria tak apalah, mungkin masa tu ada kenduri or special function ke apa kan, tapi kalau dah hari-hari, heehhehe, sendiri kena ingat ok? After all, you dah train yourself untuk makan secara berhemah selama pengambilan products Herbalife, so kenapa bila berhenti minum shake, nak berhenti tabiat baik tu sekali kan? Amalan baik tu kan free, tak kena bayar kan? ;) Hehehehe....

As for me, I masih ambil shake Herbalife. Main reason bukan lagi sebab urusan berat badan tapi lebih kepada tahap kesihatan yang lebih baik. Once a day saja, no longer twice a day. Itu pun ada hari yang tak ambil jugak ehehhehe...Yang penting, I dah tak makan merapu macam dulu. Lagi teruk, makan chocolate sebelum tidur T______T Gone case I tell yewwww! Tapi tea mix tu memang tak mampu ku tinggalkannnn. Itu pemangkin bakar lemak terbaik! Energy booster jugak. Lagipun botol dia kecik and ringan untuk diangkut ke mana-mana dalam handbag. So why must kedekut space dalam bag tu, bawak saja tea mix itu hehehe ;)

Akhir kata, kalau nak kurus, buat betul-betul sampai kurus. Tak payah di cuba-cuba. :P 

Oho lagi satu! With products or without products, kalau nak turun berat badan, kena jaga makan betul-betul. You feed yourself benda berlemak, and you know you are not doing any harder to burn the fats, macam mana badan nak kurus? Sebab ada orang tanya, "tapi ada produk tu kata, kalau guna dia tak payah nak jaga makan sangat pun, boleh supper semua"

Sesungguhnya, itu produk itu punya claim. Saya takmau bagi ajaran sesat :) Even if you do it naturally without Herbalife or whatsoever products, you still have to watch your menu very closely, okies? Sedangkan lemak di periuk pun susah nak sental, imagine pulak yang dalam badan kita semua? Takdak Axion and berus sabut to sental keluar ok? Hehehehe....



1 comments:








-effa ayub-

said...

betol2..saya setuju..waaa terasa pulak ayat yg on-off minum shake tuh..hehe

me 2 tengah consume herbalife skrng nie.. betul apa yg awak cakap 2..kalau kita dok perabih duit beli produk2 HL ni tapi still diri xnk berubah n juz mgharap akan keajaiban ja smpai bila2 pon xkan ada produk yg membantu kita kan ?huhu

me sndiri pon susah nak tggalkan fastfood even dlm proses menurunkan berat dgn HL but still alhamdulillah i lost 7kg in 3month,maybe sbb weekend sy riadah tp not every weekend jgak :)...tgah berusaha untk jauhkan diri dari fastfood buat smentara. me adlah peminat tegar fastfood :p btw..tahniah aw sbb awk dh berjaya harungi tempoh yg mncabar utk sihat and awk dh pon nak capai target. sgt kaguum :)




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs