Snickers Chocolate Creamcheese Pudding

Vavavavavava! Baru 12.36pm. I tau. Tapi nak upload jugak, sebab dah draft. Hahaha. Takpalah, boleh buat ilham kot-kot nak jadi dessert Hari Raya ka apa kan? (memang penuh sogokan menu dessert jer kan hehe)

Snickers Chocolate Creamcheese Pudding


INGREDIENTS

Snickers bar (ikut suka banyak mana nak bubuh)

Custard Pudding
  • Agar-agar 
  • Susu Ideal Milk
  • Telur 1 biji
  • Tepung kastard (2-3 sudu besar, mix kan dengan air dalam mangkuk kecil)
  • Vanilla Essence (few drops)
  • Sugar (ikut suka nak manis mana, I letak satu sudu besar saja, sebab Snickers manis dah)

Panaskan air dalam periuk kecil/sederhana (ikut banyak mana nak buat), bila agar-agar dah dilute, masukkan gula dan teruskan kacau. Masukkan susu ideal milk and continue kacau. Masukkan telur kuning and kacau and tepung custard and kacau. Senang cerita continue stirring to avoid mixture from becoming lumpy gitu. Lastly masukkan vanilla essence and gula ikut sedap mana nak manis. Allow to cool then masukkan dalam individual dessert glass or maybe u nak guna glass baking dish ka apa, semua ikut suka. Tak ada masalah :)

Creamcheese
  • Philadelphia creamcheese (I guna half bar)
  • Semi-sweetened chocolate powder (I guna Cadburry chocolate powder tu, memang nyumsss!)
  • Whipping cream (Anchor brand yang I suka lah)

Beat creamcheese, chocolate powder and whipping cream until you reach consistency and sweetness that fits your taste. Heh, sonangkan?


HOW TO?

[1] Potong Snickers kecik-kecik and masukkan dalam glass.

[2] Tuang custard pudding tadi and masukkan dalam fridge so cepat sikit keras.

[3] Then top dengan creamcheese and finally buat another layer of Snickers on top of creamcheese tu.

[4] Hias ikut suka hehehe...

Ini resepi ikut suka, berbekalkan apa ada dalam fridge tu. Hehehehe. Simple recipe tu yang tak payah nak sukat beria-ria. :P 

Tapi yang penting, tersangatlah sodap!!


0 comments:







Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs