Fruit Juice Drinks VS Fruit Drinks

Fruit Juice Drinks VS Fruit Drinks

Nampak macam sama, macam takdak beza pun. Tapi yer ada bezanya yer ok. Tahukah anda bahawa "minuman buah (fruit drinks) TIDAK akan mungkin mengandungi kandungan jus buah-buahan yang lebih tinggi berbanding minuman jus buah (fruit juice drinks)? Because minuman jus buah confirm mengandungi at least 35% atau lebih jus buah dia. Bukan sikit-sikit setakat bagi hint buah. Akta Makanan 1983 (Akta 281) says so. 



Macam I, memang jenis akan stock fruit juice dalam fridget tu, sebab senang nak minum and senang nak hidang pada tetamu hehehe. So bila nak beli dekat supermarket, memang jadi rambang mata lah kan nak pilih mana satu. Tapi bila check label, ada yang claim "minuman berperisa buah" or "minuman buah" or "minuman jus buah". Depan semua gambar oren, ha kan confuse nak tau mana lagi best. Price wise, nampak harga lebih kurang.



But now I dah tahu, yang terbaik dari segi kandung jus itu mestilah tulis "minuman JUS buah" or "fruit JUICE drinks". Senang cerita, belilah fruit juice drinks sebab itu lebih tinggi kandungan jus buah dia. So kena check label kotak minuman tu betul-betul, dia tulis minuman buah/fruit drinks atau pun minuman jus buah/fruit juice drinks. 

Dan semestinya Marigold Peel Fresh pilihankuuu. Harga berpatutan and fresh absolutely. Tapi bila fresh tu, makna dia kena sentiasa refrigerate lah, sebab kalau biar lama kat luar suhu bilik nanti rosak pulak jus tu. Well, bagus la sebenarnya, sebab I tau jus tu bukan diletak segala bahan pengawet sebab nak bagi tahan lama kan :) Of course Marigold Peel Fresh di pastur untuk kekalkan kesegaran dan kebaikan semula jadi dia.

Well any fresher, kena buat juice sendiri lah kan haha. Tapi untuk second option, I memang pilih Marigold Peel Fresh. Good for kids also, sebab my kids bila dah penat main mesti mintak air sejuk. Iced water memang tak dapatlah, most often mintak sirap. Tapi dengan Marigold Peel Fresh ni senang kerja I, sebab tak manis sangat, jus buah and bila letak dalam fridge konfemlah sejuk. So senang bagi kids minum hehe..

By the way, kalau nak dapatkan lebih updates on Marigold Peel Fresh, sila lah LIKE page Facebook I LOVE MARIGOLD PEEL FRESH MY, mana tau nanti-nanti ada jus minuman baru ke, ada contest ke, ada freebies ke or maybe new nutritional info ke kan :) Yang pasti sempena raya, dia orang ada this e-card app to your friends and relatives kan. Card dengan Lisa Surihani tuuu. Sebab nak tunggu masing-masing hantar kad raya guna setem, rasanya ramai dah malas. Dengan setem pun boleh tahan mahal sekarang, mana ada 20 sen macam dulu dah, so why not try guna e-card raya with Lisa Surihani ni. 

Ok lah, I nak sambung buat list groceries shopping ni, yang pasti nak kena masukkan Marigold Peel Fresh mango and guava dalam list, sebab yang tu paling cepat habis dekat rumah. Lagi-lagi bulan puasa ni, sekotak tu konfem habis time berbuka buasa :)



1 comments:








Sheila Salim

said...

Assalamualaikum kak, perghh terliur tengok juice! heeee




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs