Kisah Bank-in Coins

Haaa, ni cerita drama. Ok tak drama sangat, cuma nak bagitau satu perasaan ralat yang terasa sejak semalam tapi malas nak panjang cerita. Tapi nak cerita jugak dekat blog supaya kamu orang semua boleh belajar dan manfaatkan.


Ceritanya pasal pergi bank-in coins and duit seringgit dekat Bank Islam. Yer Bank Islam. Coins tu banyak, tak dinafikan, nak angkut pun punyalah berat. So pergi bank, amik number and tunggulah turn. So bila dah sampai turn, pergi kaunter and I pun bagi lah satu plastik besar coins tu dengan duit seringgit untuk di masukkan ke dalam account. 

I ingat dia nak kiralah terus coins tu depan kita. Sebab I TAK KIRA dulu duit tu sebelum bank in. The last time I kira was two weeks ago and masa tu ada dalam RM253++. Memang plus plus punya sebab duit lima sen tu pun banyak. So the bank officer tu pun bagilah kita borang suruh isi and tanda tangan, dengan clause stated (lebih kurang maksudnya), "jumlah kiraan Bank Islam akan di anggap betul kalau ada beza dengan jumlah yang saya kira". And so I signed. Sebab dalam kepala otak mesti kira pakai mesin, so mesti la dia betul kot.

Then the bank officer tanya lagi, "Akak rasa ada berapa ringgit coins ni?". 

I paused. Pikir sekejap. Rasa macam 280, more or less around that, sebab dua minggu lepas pun dah RM250, then memang ada banyak lagi coins duk tambah especially coin 50sen yang baru tu. Tapi tak nak over berangan, I pun TIKAM lah cakap, "RM260 or MORE"

So that guy tulis tepi form tu macam conteng-conteng sikit, "RM260". Then dia cakap lagi, "petang nanti boleh check saya dah bank in by then". So ok lah.

Tapi lepas dah bank in tu, I masuk office and saja bukak Bank Islam online and tengok the amount credited was RM403.60. So, duit seringgit tu memang total RM143, so kalau tolak then maknanya coins tu RM260.30.

I was speechless. Sebab first the guy said amik masa sikit nak kira, tapi bila I naik office check online, elok je dah credited that amount. Kalau sekejap sangat nak kira, kenapa tadi taknak kira je depan I guna machine tu? I can wait. Tak ada masalah. And Bank Islam Menara Telekom bukan ramai manusia mana pun.


Then the second part, RM260.30. The number yang I suka hati tikam tu, with extra 30sen. Apakahhhhhhh?? Selama I simpan coins and pergi bank in, tak pernahnya dapat number genap macam tu, mesti ada sen-sen punya. Contoh RM267.35 like that, then it makes more sense lah. 

I tak tuduh the guy tak amanah and what not, but for the above tu, rasa was-was dan ralat tu ada lah sampai hari ni. Sekali pun betul dia tak amanah and the amount bukan lah besar, mungkin kurang lagi 20-30 ringgit, but still tetap rasa tak best. Because I trusted them and somemore Bank Islam. Tapi I tatau lah apa yang terjadi sebetulnya, cuma rasa ralat kenapa dia taknak kira je depan kita?

And because the guy told me amik masa nak kira coins tu sebab banyak and at least by petang baru ok, so I said fine. Tapi dalam tempoh masa I keluar bank, naik lift and masuk office, tiba-tiba amount dah credited, maksudnya bukan la lama sangat kannnnn nak kira??? Then why tak kira depan I and immediately asked me to fill in that form? T______T

Ok tu je nak cakap. Moral of the story, nak pergi bank in coins walau satu tempayan pun, sila amik masa sikit untuk kira. KIRA. Ok? My mistake tak kira, so padanlah muka sekarang rasa tak best, rasa macam amount out by beberapa puluh ringgit. 

Kalau betul out, saya halalkan. Kalau memang dah amount tu RM260, maksudnya aku memang terror tikam nombor wakakakaa!



18 comments:








NAT

said...

Alamak..bank islam kenapa cenggitu..Penah masukkn duit tabung anak..tp kt cimb la..dia kira depan2 kita..





Ana

said...

hmm kalau saya pon mesti rasa ralat....:(





Ayumieka

said...

adusss. baru berkira2 nak bank in coins dalam tabung anak. nampaknya kena kira dulu la sebelum pegi. hmmm





Aini Amir

said...

mudahnya dia buat kerja. yela, kalau betul 260 and extra 30sen tak perlah. but if more? sangka baik je kak shila. what else? benda dah jadi kan





Daleela

said...

Puan boleh minta tgk cctv kalau puan xbetpuad hati. Do the right way.





shera

said...

shila, next time you can buzz me if nak tukar duit syilinng :)





Irene Dahayu

said...

saya akan kira juga syiling tu sebelum hantar kat bank. memang total wajib ada sen. macam hari tu saya simpan 276.75. hemmmm mereke kerja sangat tidak jujur...





ayu Ismail

said...

Biasa kat tabung haji or bank rakyat..diaorg memang kita depan kita..





. i . n . a . z .

said...

bukan diorang ada mesin kira syiling ke. masukkan je syiling tu dalam mesin n mesin tu yang akan sortkan all the syilings tu.





Mama Zila

said...

bila baca you punye cerita ni, then rasa mcm terkena jugak. Hari tu simpan duit syiling dekat tabung haji, the value yang dia dapat untuk duit syiling tu macam tak munasabah. setengah botol besar, i just dpt dlm 100++. I sangsi sbb i compare dengan mak i punye duit rm70 syiling , i punye jauh lagi banyak. plus value yang dapat mcm 170. tepat gitu. balance yang dia pulang is just duit2 yang mmg x diterima.. Dia memang kira dekat situ, tapi dia tak tunjuk bacaan dekat kita. Tak pelah. Maybe mmg duit tu banyak tu. kalau lebih, saya halalkan. :-)





Love Razila

said...

Yang saya tahu bank rakyat memang dia masuk dalam machine terus pastu tanya kite balik ada kire tak??kalau kita cakap ada so total count dr machine dia akan bagitahu berapa and ngam x dengan yang kita kira? klau x pon...dia akan cakap...saya akan manual kira semula so will be late credit dlm acc saya =)
So xperlah...semoga kite semua mendapat pengajaran ye.





Ain

said...

Thanks for Sharing Shila, baru plan nak g saving coins kat rumah. Good idea utk kira dulu utk elak kecewakan.

Promosi Premium Beautiful Corset at my Blog.





Mrs.Farhana

said...

kak shila, selalu klu ktorg mmg asing2 kan duit syiling tu dlm plastik. so duit xcampur and kira siap2..selalu anta kt maybank, and dorga advise kan asingkan duit syiling tu.





arLene

said...

Bnda ni dh sll jd..my frens n family ramai kena..even kira pun boleh kena..sllnya i asing rm10-rm10 then tukar kat kantin lg bagus coz they need syiling n xleh tipu..





arLene

said...

Bnda ni dh sll jd..my frens n family ramai kena..even kira pun boleh kena..sllnya i asing rm10-rm10 then tukar kat kantin lg bagus coz they need syiling n xleh tipu..





~LIZA~

said...

happened to me twice at maybank menara berkembar ni. i counted every single cents, macam biasa la diorang suruh tinggalkan duit and kena tunggu petang bla bla bla. so bila check, confirm tak cukup around rm10 to rm20. malas nak bising, ku tak halalkan aje dunia akhirat..





Cik Puan Dianna

said...

shila, kt bank islam dah ada mesin syiling yg cm atm tu so kita boleh terus masuk duit, masuk no acc then mesin kira n direct masuk dlm account..tatau la kot kt branch tu tadak mesin tu...





Sheila Salim

said...

Assalamualaikum kak. kalau betul tekaan duit tu memang terorlah. tapi better bersangka baik ye kak. hehehe tu adam ke aiman? kemain pegang duit :)




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs