Bandung - Day 1

*Baca doa semoga entry ni complete*


Haha, serious memang nak kena doa semoga ada kerajinan untuk terus menulis and biar ada sambungan Bandung - Day 2. Sebab knowing myself, selalu entry jalan-jalan mesti half complete. Cerita separuh lepas tu tergendala forever, hihi. Tapi yang ni harap-harap complete lah, hello 2 hari 1 malam je kot kehkehkeh. Weekend trip to Bandung haaa gituuuu.

Sesungguhnya I memang tak pernah sampai Indonesia sebelum ni, sangatlah kesian kan, negara jiran pun tak pernah jejak. Di kala orang lain dah ulang-alik pi Indonesia (ala-ala dah jadi 2nd home), kita tak pernah pun sampai. Dulu pernah plan nak pergi Bali, dah beli tiket flight pun tapi lepas tu ter-pregnant Aiman. Terus my mom tak bagi pergi and suruh cancel je trip Bali, dia kata tak sesuai orang pregnant pergi tempat Hi**u. What to do, mak dah kata, kenalah patuh.

Trip Bandung ni pun tak plan sebenarnya, tiket flight beli 2 minggu sebelum pergi sebab kawan-kawan ajak pi ramai-ramai. Demi nak borong kain punya pasal (plus sebab memang tak pernah sampai Indonesia hahahaha), kita orang pun join sekali. Kids tak ikut, maktok depa tak bagi, katanya Bandung tak sesuai bawak budak-budak. Haaaaa ok je, line clear, boleh dating! Kehkehkeh. So budak-budak stay rumah Maktok la dua hari tu and rasanya dia orang pun tak heran hahaha sebab kat sana lagi macam big boss masing-masing. 




Flight pukul 6.40am, tapi gate close dalam 6.10am kot macam tu, so dalam 5.50am tu dah get ready dalam surau siap-siap, dah wuduk and bertelekung semua. Masuk waktu Subuh je terus zasssss solat and bila siap terus lari pi kat boarding gate, memang tak sempat nak lenggang mak limah. Flight sepatutnya amik masa 2 jam setengah, tapi rasanya dalam 2 jam tu dah sampai, Kapten rempit atas langit ke apa taktaulah. Dengan turbulence yang agak lama, hoihhh scary sungguh. Immigration check tak ada apa, takda soal ke check bags ke apa, cuma beratur agak panjang. Beratus umat yang sampai, ada 3 kaunter je yang hado, so redhalah beratur kan?

Then bermulalah episode kami meronda Bandung dengan khidmat driver tip top, nama dia Pak Wawan. Memang tiptop sebab we paid him by day (takda kiraan hours yer, memang dari pagi sampai malam dia bawak kami ronda, tak berkira masa). Satu hari 400,000 rupiah, about RM110 sehari. All inclusive yer, tak payah fikir nak bayar minyak, duit parking apa segala semua. Tak sure la tu murah ke mahal, tapi mengambil kira Pak Wawan yang sangat tak berkira masa (sebab some drivers dia allocate 12 jam sahaja), pada kami 400k rupiah tu murah sangat. And the best part is dia jujur (and rajin tolong angkut simpan shopping bags kami dalam kereta hehehehhe).


Sebab driver ni, bila dia bawak guests pergi certain tempat shopping, or restaurants or even kedai kain kat Pasar Baru tu, dia dapat tips. Dalam 30,000 rupiah (RM10) gitu. Pak Wawan ni, everytime dia dapat, dia bagi balik kat kita orang, dia kata duit tu actually hak kami. But of course la kita orang tak amik, bagi jer lah kat dia buat minum ke apa.

The first place kami tuju semestinya factory outlets area. Mula-mula Jalan Dago then Jalan Riau. All in all, banyak la jugak baju murah, baju budak terutamanya. Baju ladies tak berapa nak membeli sangat, mungkin tak kena taste hehehehe. After all, baju perempuan kat Malaysia ni banyak boleh dapat, lawa and harga berpatutan. Baju budak banyak comel-comel and men shirts pun not bad. Ladies je tah apesal ku rasakan macam baju nyonya/amoi kat Kepong tu kehkehkehkeh. Or mungkin orang perempuan pergi sana lebih afdal borong kain je haha.



Then dekat Jalan Riau kami masuk jugak Heritage ni, yang famous disebut-sebut di serata blog. Sangatlah overrated kot? Tidaklah semengah mana sangat baju dia, mahal pulak tu. Or mungkin sebab dia famous so dia mahal? Mungkinlah. And kena hati-hati pilih material sebab dia longgok je baju antara material yang nampak mahal and material yang memang konfem spesis Siam punya. So, pandai-pandailah pilih.



Then kita berhenti lunch dekat restaurant ni. Makan 6 adults dalam 500,000 rupiah (about RM140). Ok lah, harga sedang-sedang, tak murah tak mahal sebab restaurant lawa, siap surau semua. Yang penting bersih. Sebab dekat Bandung kita orang sangat-sangatlah berwaspada dengan pilihan tempat makan, sebab selalu jumpa orang kalau balik from Bandung mesti severe diarrhoea tahap boleh demam punya. So kenalah spend sikit makan kat restaurant yang hati yakin bersih dan halal of course. Kita pilih masakan Sunda, semua lauk dia masak fresh.


Between, kat sana kalau nak selamat, minum mineral water jer lah. Beli yang dalam bottle and sealed tu. Lebih terjamin kebersihannya. Makanan yang jual-jual tepi jalan tu, try-lah avoid sebab boleh tahan berdebu kawasan Bandung tu, takut perut kita nanti tak tahan.

Then dah shopping sampai pukul 5pm macam tu, baru kita balik hotel. Baru ler check in semua. Hotel biasa, nama dia Zodiak at Paskal. Murah je, RM100 semalam heehhe. Tapi bilik besar, bersih and free WiFi. Kami siap mintak dia printkan boarding pass balik KL lagi, sebab terlupa nak print heheh. 3 stars hotel, ok lah not bad, cukup selesa nak buat mandi and tidur saja. Ada minimart kat bawah tu, dekat jugak dengan Kartika Sari.



Malam kami keluar lagi. Meronda dekat Cihempelas Walk. Dapatlah sebat kasut Converse kaler pink yang after sale jadi RM100. The same shoes tengok kat One Utama (after sale dalam RM170). Hehehehe, terus seronok dapat beli kasut discounted price. Tapi tak berapa nak membeli barang lain sangat sebab manusia punyalah ramai. Terasa macam duduk dekat kawasan Sinar Kota Pudu tu pun ada huhu. Nasiblah tak bawak budak-budak kalau tak, memang dah boleh imagine Aiman cranky. Tak sesuai kot, or sebetulnya tak sesuai untuk anak-anak ku yang anti kawasan serabut hewhewhew.

Ok, so itu jer lah untuk activity day 1. Memang merayap cuci poket je disamping exercise kaki hehehe, sebab memang lenguh gila. Nak pegi SPA pun dah tak boleh fikir, tahap nampak katil nak balik tidur je terus. :P So nanti sambung Day 2, yang ni memang merambu dalam Pasar Baru beli kain jer lah, dari pagi sampai ke petang hehe. 

































8 comments:








Sheila Salim

said...

Assalamualaikum kak, bestnya g Bandung. sheila pun jadi kes macam akak. dah beli flight pegi Sabah. kengkonon nak celebrate anniversary, sekali mengandung ni. time tu terkena part berpantang. memang taklah nak pergi kan. takdo rezeki. hihi. sila sambung part 2 pula. jangan tunggu lama okeyyy :)





Uni Aqilah

said...

bestnya pergi bandung...saya pun pernah beli tiket pergi-balik ke bandung, tup-tup pregnant pulak. so mak tak kasi travel jauh-jauh. jadinya burn jelah tiket tu. hohoho...





Cherrie Pie Sweety

said...

yang baju crazy 8 semua tu kat factory outlet amna ye? kat area jalan dago ye?





Sweet by Honeybee

said...

Salam shila..boleh dapatkan no fon supir pak wawan tu? 400 ribu rp tu utk kereta jenis ape ye?





maizatulakmar mansor

said...

Salam kak shila. boleh tak nak num supir tu.. sbb 26hb jan ni akan ke bandung..





nina

said...

hi, apa nama tempat you shop shoes & kids jacket tu?





Junie Juns

said...

ade contact pak wawan?





tony transport bandung

said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax *not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms : +62 858 6137 8328 (fast response)
Email : Tonytransportbandung@gmail.com




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs