Bandung - Day 2

Morning people! (morningkan ajer laaa walaupun korang mungkin baca ni tengah malam tiga hari selepas entry di tulis haha).

Ok kita sambung cerita Bandung. Tak banyak cerita pun sebab pergi pun 2 hari, memang teruk sangat kalau tak completekan karangan 250 patah perkataan ni hihi. Entry Bandung -Day 1 klik dekat SINI. :)

Day 2 memang kami dah target nak pergi Pasar Baru then buat second trip to factory outlets Jalan Dago, sebab banyak benda target hari sebelum tu tak sempat beli. So dengan konfidennya kita set time 8am gerak pergi Pasar Baru and by 12pm mesti dah kena settle sebab nak ulang factory outlets and then Kartika Sari lagi. Petang 5pm dah nak kena pi airport sebab flight kami berdua petang tu jugak. Kawan-kawan lain dia orang semua balik petang esok, so banyak masa lagi. Kami kena balik jugak sebab nak pack barang untuk next trip dengan anak-anak heheheh. 


Pasar Baru ni banyak tingkat (they called it LANTAI), 9 kot tapi punya berjam kami kat situ, kami just tawaf 1st and 2nd floor je ok? Imagine betapa besarnya sampai nak pusing semua pun tak cukup masa, padahal macam dah habis masa siang kat situ kot. 1st floor macam kain telekung, kain sulam ke apa macam tu kot then 2nd floor yang kain lace, cotton dan anak beranak sekalian. Yang ni memang rambang mata terus. Dari konon-konon nak beli 3-4 helai, terus beli tah berapa belas helai cotton, siap beli kat satu family untuk buat baju raya semua heheheh. 



Duit tak cukup jangan risau, duit RM diterima. And ada ATM machine untuk withdraw duit kat situ, janji ATM kad Malaysia dah activate untuk buat international transaction. Itu call je hotline belakang ATM kad. I guna Maybankard, senang, serata dunia boleh withdraw. Conversion rate murah dari nak pegi money changer kat negara orang (even Pak Wawan sendiri tak galakkan kita tukar duit RM dekat money changer depa sebab banyak tipu and mahal of course).

Kain lace nak yang RM15 semeter pun ada sampailah yang meriah-meriah macam nak buat baju kawen tu. Paling mahal pun RM200 semeter tu pun dah lawa gila, penuh beads, kristal tah apa segala. Ini lace lawa ok, bukan lace sinetron Indonesia yang ibuk-ibuk mak tiri pakai tu hahahah.

Sebab barang pun sampai dah tak cukup tangan nak pegang, jangan lupa beli extra luggage dekat tingkat 7 kalau tak silap. Sebelum tu adalah 2-3 round Pak Wawan tolong pergi simpankan barang kami dalam van hehehehe. (Disamping menjadi supir, Pak Wawan so cool tolong angkut barang dan jaga baby Malik sekali, bagus gila ok? Efisyen hehe).


Tapi iyerlah, dah nama pun Pasar Baru, sorgaaa beli kain, murah dan bermacam pesyen, mana nak cukupppp 8am to 12pm tuuuuu. Sudahnya, sampai pukul 3pm kita orang kat situ hahahah. Jadual waktu yang ditetapkan dah ke laut, pukul 3 memang terus balik hotel, solat, checkout, lunch (super late!) and then pergi Kartika Sari. Nak tapau segala brownies kukus and pastries yang super sedap tu. Alhamdulillah, semua sempat and pukul 5pm ngan kami sampai airport Bandung tu. Airport dia kecik je, boarding gate dia tak bukak awal sangat sebab takde tempat yang luas nak menunggu. Flight pukul 6.40pm kot macam tu, pukul 6pm baru dia bagi masuk departure hall gitu. Cuma itu lah, naik Airasia kan, kang kalau lambat checkin dia pangkah buang nama kita pulak. 


Takde apa pesanan sangat, cuma bab makan tu hati-hati lah yer. Alhamdulillah kami semua balik sihat walafiat, tadek kena diarrhoea ke apa. Oh lagi satu, korang jangan terkejut la dengan trafik dekat Bandung, dia punya mencilok tu tahap tiba-tiba eh tingkap van orang sebelah betul-betul tepi tingkap van kita. Boleh pas baranglah kalau nak. Punya rapat gitu dia orang punya bersesak kat jalan, tapi driver dia cam cool je lagi cilok sana-sini. Awal-awal tu seram jugak, tapi lama-lama ok haha. Conclusionnya, syukurlah trafik jem Malaysia belum tahap begitu, tapi ada harapan satu hari nanti. T___T




Ada yang tanya sesuai tak bawak budak-budak, kalau tanya jawapan jujur I, memang I kata TAK. And syukur sangat kita orang tak bawak budak-budak hari tu. Sebab sesak sangat every place yang kita orang singgah, nak tolak stroller tu macam impossible. Kalau nak disuruh jalan, kalau kita leka ada harapan boleh hilang ok? Panas and berdebu jugak. Lagipun selalu kita pegi sana (kebanyakkan nya lah) pergi dengan niat nak shopping. Tak mungkin lah boleh nak shopping dengan aman damai, nak take your own sweet time belek barang sana sini kalau ada budak. Kalau nak bawak jugak, my advise tolonglah jangan leka. Jangan sambil lewa. Kalau hilang hadoiiii boleh nangis. After all kita sendiri tau behavior anak kita macam mana, so pandai-pandailah fikirkan anak kita tu sesuai dibawa atau tidak. Kalau nak practice, cuba lah pi shopping dekat area CHOW KIT tu bawak anak. Haaa macam tu lah lebih kurang hehehehe.

Last but not least, ini number Pak Wawan: 00 62 22 93470568

So itu jer la cerita Day 2, hahaha bukan ada yang best sangat melainkan membeli kain dekat Pasar Baru. Lepas ni nak cari mood sambung entry Hong Kong and then cuti-cuti Tahun Melawat Malaysia 2014, destinasi pertama Teluk Chempedak and Hyatt Regency Kuantan. Hehhehehe. Tahun 2014 antara azamnya nak banyak berjalan hahaha. :P














5 comments:








Mummy ZaraZarif

said...

mmg best gile shopping bandung kan..every year msti i pgi sbb mmg suke sgt..member2 dok kate, 'xde tmpt lain ke nkpgi'...tp siyes me mmg suke bandung...esp RUmah mode tu.i duduk depan rmode ade hotel asmila..juz across the rd je nkg rumah mode...





Sheila Salim

said...

assalamualaikum kak shila. best gila bershopping. tak sabar nak baca next trip. hihi mohon jangan malas karang 250patah perkataan ye ;)





cikdiba

said...
This comment has been removed by the author.




cikdiba

said...

kak shila, nak tau nama kedai yg jual cotton cantik2 tu please ;)





Munira Mustafa Kamal

said...

Kalau pegi sebelum kahwin, mau rambang mata dibuatnya ni :)




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs