Bandung - Day 2

Morning people! (morningkan ajer laaa walaupun korang mungkin baca ni tengah malam tiga hari selepas entry di tulis haha).

Ok kita sambung cerita Bandung. Tak banyak cerita pun sebab pergi pun 2 hari, memang teruk sangat kalau tak completekan karangan 250 patah perkataan ni hihi. Entry Bandung -Day 1 klik dekat SINI. :)

Day 2 memang kami dah target nak pergi Pasar Baru then buat second trip to factory outlets Jalan Dago, sebab banyak benda target hari sebelum tu tak sempat beli. So dengan konfidennya kita set time 8am gerak pergi Pasar Baru and by 12pm mesti dah kena settle sebab nak ulang factory outlets and then Kartika Sari lagi. Petang 5pm dah nak kena pi airport sebab flight kami berdua petang tu jugak. Kawan-kawan lain dia orang semua balik petang esok, so banyak masa lagi. Kami kena balik jugak sebab nak pack barang untuk next trip dengan anak-anak heheheh. 


Pasar Baru ni banyak tingkat (they called it LANTAI), 9 kot tapi punya berjam kami kat situ, kami just tawaf 1st and 2nd floor je ok? Imagine betapa besarnya sampai nak pusing semua pun tak cukup masa, padahal macam dah habis masa siang kat situ kot. 1st floor macam kain telekung, kain sulam ke apa macam tu kot then 2nd floor yang kain lace, cotton dan anak beranak sekalian. Yang ni memang rambang mata terus. Dari konon-konon nak beli 3-4 helai, terus beli tah berapa belas helai cotton, siap beli kat satu family untuk buat baju raya semua heheheh. 



Duit tak cukup jangan risau, duit RM diterima. And ada ATM machine untuk withdraw duit kat situ, janji ATM kad Malaysia dah activate untuk buat international transaction. Itu call je hotline belakang ATM kad. I guna Maybankard, senang, serata dunia boleh withdraw. Conversion rate murah dari nak pegi money changer kat negara orang (even Pak Wawan sendiri tak galakkan kita tukar duit RM dekat money changer depa sebab banyak tipu and mahal of course).

Kain lace nak yang RM15 semeter pun ada sampailah yang meriah-meriah macam nak buat baju kawen tu. Paling mahal pun RM200 semeter tu pun dah lawa gila, penuh beads, kristal tah apa segala. Ini lace lawa ok, bukan lace sinetron Indonesia yang ibuk-ibuk mak tiri pakai tu hahahah.

Sebab barang pun sampai dah tak cukup tangan nak pegang, jangan lupa beli extra luggage dekat tingkat 7 kalau tak silap. Sebelum tu adalah 2-3 round Pak Wawan tolong pergi simpankan barang kami dalam van hehehehe. (Disamping menjadi supir, Pak Wawan so cool tolong angkut barang dan jaga baby Malik sekali, bagus gila ok? Efisyen hehe).


Tapi iyerlah, dah nama pun Pasar Baru, sorgaaa beli kain, murah dan bermacam pesyen, mana nak cukupppp 8am to 12pm tuuuuu. Sudahnya, sampai pukul 3pm kita orang kat situ hahahah. Jadual waktu yang ditetapkan dah ke laut, pukul 3 memang terus balik hotel, solat, checkout, lunch (super late!) and then pergi Kartika Sari. Nak tapau segala brownies kukus and pastries yang super sedap tu. Alhamdulillah, semua sempat and pukul 5pm ngan kami sampai airport Bandung tu. Airport dia kecik je, boarding gate dia tak bukak awal sangat sebab takde tempat yang luas nak menunggu. Flight pukul 6.40pm kot macam tu, pukul 6pm baru dia bagi masuk departure hall gitu. Cuma itu lah, naik Airasia kan, kang kalau lambat checkin dia pangkah buang nama kita pulak. 


Takde apa pesanan sangat, cuma bab makan tu hati-hati lah yer. Alhamdulillah kami semua balik sihat walafiat, tadek kena diarrhoea ke apa. Oh lagi satu, korang jangan terkejut la dengan trafik dekat Bandung, dia punya mencilok tu tahap tiba-tiba eh tingkap van orang sebelah betul-betul tepi tingkap van kita. Boleh pas baranglah kalau nak. Punya rapat gitu dia orang punya bersesak kat jalan, tapi driver dia cam cool je lagi cilok sana-sini. Awal-awal tu seram jugak, tapi lama-lama ok haha. Conclusionnya, syukurlah trafik jem Malaysia belum tahap begitu, tapi ada harapan satu hari nanti. T___T




Ada yang tanya sesuai tak bawak budak-budak, kalau tanya jawapan jujur I, memang I kata TAK. And syukur sangat kita orang tak bawak budak-budak hari tu. Sebab sesak sangat every place yang kita orang singgah, nak tolak stroller tu macam impossible. Kalau nak disuruh jalan, kalau kita leka ada harapan boleh hilang ok? Panas and berdebu jugak. Lagipun selalu kita pegi sana (kebanyakkan nya lah) pergi dengan niat nak shopping. Tak mungkin lah boleh nak shopping dengan aman damai, nak take your own sweet time belek barang sana sini kalau ada budak. Kalau nak bawak jugak, my advise tolonglah jangan leka. Jangan sambil lewa. Kalau hilang hadoiiii boleh nangis. After all kita sendiri tau behavior anak kita macam mana, so pandai-pandailah fikirkan anak kita tu sesuai dibawa atau tidak. Kalau nak practice, cuba lah pi shopping dekat area CHOW KIT tu bawak anak. Haaa macam tu lah lebih kurang hehehehe.

Last but not least, ini number Pak Wawan: 00 62 22 93470568

So itu jer la cerita Day 2, hahaha bukan ada yang best sangat melainkan membeli kain dekat Pasar Baru. Lepas ni nak cari mood sambung entry Hong Kong and then cuti-cuti Tahun Melawat Malaysia 2014, destinasi pertama Teluk Chempedak and Hyatt Regency Kuantan. Hehhehehe. Tahun 2014 antara azamnya nak banyak berjalan hahaha. :P














22 comments:








Mummy ZaraZarif

said...

mmg best gile shopping bandung kan..every year msti i pgi sbb mmg suke sgt..member2 dok kate, 'xde tmpt lain ke nkpgi'...tp siyes me mmg suke bandung...esp RUmah mode tu.i duduk depan rmode ade hotel asmila..juz across the rd je nkg rumah mode...





Sheila Salim

said...

assalamualaikum kak shila. best gila bershopping. tak sabar nak baca next trip. hihi mohon jangan malas karang 250patah perkataan ye ;)





cikdiba

said...
This comment has been removed by the author.




cikdiba

said...

kak shila, nak tau nama kedai yg jual cotton cantik2 tu please ;)





Munira Mustafa Kamal

said...

Kalau pegi sebelum kahwin, mau rambang mata dibuatnya ni :)





Mommy Lyna

said...

Babe,

I makan sebelah meja u kat Chawan Publika tadik petang. Tp segan nak tegur hahaha budak2 I bising betol.





green apple

said...

omigoddddd.....gila cantik kain-kainnnnnn.
Sawan aku kalau gi Bandung ni kang.





Muhamed Riyaz

said...

Berapa harga kain cotton tue? Beli kt kedai mn? Thanks.





Faza

said...

adoiii..pak wawan! bring me to all the shops shila went! meleleh air liur dah ni tgk cotton cantik2.





tony transport bandung

said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com





tony transport bandung

said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com





tony transport bandung

said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com





ienalina ismail

said...

As Salam...Hai Herbalifers...Bestnya shoppinggg...;)





Bobby Rachman

said...

Salam Kenal

Mohon Maap ikut share di Blogeer Tuan?Puan

JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

call me CONTACT US

Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

logo kyran trans CONTACT US

Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
bobby kyran trans CONTACT US

SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
http://www.kyrantrans.com
http;//www.sewakeretamurah.com
OFFICE PHONE
022 – 92475958
HANDPHONE
+6281 312 767 300
+6281 573 307 300
BLACKBERRY PIN
73 DC 15 F1
WHATS UP
+6281 809 692 300
EMAIL Kyrantrans@gmail.com
OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA
TERIMA KASIH





tony transport bandung

said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 199rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Tony
Whatapps / call / sms :
+62 858 6137 8328 (fast response)
Email :
Tonytransportbandung@gmail.com





tony transport bandung

said...

Salam Tuan / Puan

MBTS~ Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu +Parking +petrol + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Toyota Avanza ( 6seat ) 125 RM

Isuzu Elf ( 12seat ) 195 RM

Isuzu Elf Long (16seat) 270RM

*no extra caj jika nak pegi tangkuban perahu or kawah putih (dalam beza hari)
* we dont need deposit and no penalty if cancle

CALL / text / whatsapp

WhatsApp : +62 858 6137 8328 (fast response)
pin blackberry : 746C D4CE
tonytransportbandung@gmail.com





Julia Johari

said...

Assalam mommy shila...salam kenal dari blog Julia Johari...seronok bertandang ke sini, cerita tentang Bandung...will follow you now...tak sabar nak baca episod seterusnya..keep it up dear... :)





Ummi Zarra

said...

Salam kak shila...
Waaaa kita pernah bertemu sebelum ni. Tapi maafkan sy sebab tidak bertegur dan beramah mesra...
Muka familiar tapi xsure siapa. Hhehehehhe lepas ni xnak dah lepaskan peluang beramah mesra dgn sis..





ComelComot

said...

Assalamualaikum,

salam perkenalan, pertama kali singgah sini. bestnya shopping tanpa rase bersalah duit tak cukup.. hihi.. btw kain2 yg awak pgang sume sweet2 lah





Linda

said...

salam ukhwah...follow sini #1033





Fazillah Abdul Ghani

said...

Mmg heaven shopping kt bandung... tp yups jgn mkn sembarangan ye.. kami dlu mmg kene food poisoning smpi blk msia...





~MaMa RX SToRYMoRY~

said...

Pre order bagelen @ brownies kartika sari atau brownies amanda fresh from Bandung
Whatsapp ina 0192633431




Post a Comment






Template design by Chic & Sassy Designs